Hiába süt ki a nap, a helyzet kritikus

A magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje: a felnőttek 20 százaléka súlyos hiányban szenved - mondta Takács István, a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.
Szász Péter, 2017. február 26. vasárnap, 17:05
Fotó: Napi.hu

A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérésben az igazolódott be, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány - írja az Inforadio.hu.

A felnőtt lakosságnak több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat. "Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved". Ahhoz pedig, hogy a napsugárzástól a D-vitamin-raktárak újra egyensúlyba kerüljenek, hosszú idő kell. Hiába süt ki a nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon.

A kisgyerekeknél különösen fontos a pótlás, a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni - mondta Takács.

A várandós anyáknál szintén fontos, hogy feltöltsék D-vitamin-raktáraikat. Náluk viszonylag kisebb dózisokat kell sokáig folyamatosan szedni.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy a zöldségek, mint fontos vitaminforrások, még sokáig nagyon drágán kaphatók majd itthon!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2017.02.27 13:55

Milliárdokba kerül az egészségügynek hogy még évtizedekkel később se reagál (eddig kígyót békát kiabáltak arra aki jelezte, hogy a D vitamin pótlást a 10x-re kellene emelni), holott a D vitamin szint szűrése és az azt követő feltöltés ehhez képest filléres mulatság...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html