Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az agrárium helyzetét és kilátásai elemző Agrármonitor idei második számát bemutató sajtótájékoztatón Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója jelezte: az ágazati hozzáadott érték előreláthatólag a termelésnél nagyobb arányban csökken, 10-15 százalékkal tavalyhoz viszonyítva.

A belföldi élelmiszerpiac harmadik éve tartó zsugorodása az idei év első felében sem állt meg, sőt némileg fel is gyorsult, 2009 első félévében 2,6 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva - derült ki a kutatás során.

Szabó Márton közölte: az idei év első öt hónapjában - erről vannak még csak megbízható adatok - az élelmiszerexport értéke euróban számolva 8,1, az importé pedig 9,5 százalékkal volt kisebb, mint 2008 hasonló időszakában. A cserearányok kedvezőtlenül alakultak: az árak visszarendeződésével az importárak 11,2 százalékkal nőttek, míg az export árak 2,9 százalékkal csökkentek a mért időszakban. Ennek ellenére a Kopint-Tárki vezető kutatója azt valószínűsíttette, hogy a kiviteli többlet az idén is elérheti a tavalyi szintet.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az élelmiszeripar lejtmenete tovább folytatódott. A termelés 2009 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 2,2 százalékkal esett vissza. A belföld eladások 3,3 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az export 6,4 százalékkal emelkedett.

Forián Zoltán, az Agrár-Európa Kft. üzletág-igazgatója az élelmiszerek áfaemelésének hatását elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az nem hozta meg a kormány számára a korábban számított hasznot, ugyanis érdemben nem növelte az adóbevételeket. Az élelmiszerek ára a szakember szerint lényegében nem emelkedett.

A májusi 4,9 százalékos növekedést a szezonális cikkek - zöldségek, gyümölcsök - piaci megjelenésével magyarázta. Júniusban pedig az árak csökkenő tendenciájúak voltak. A szakember úgy vélte, az áfaemelés hatásait a termelők és a feldolgozók kénytelenek voltak lenyelni.