Hiánycikk az agyhártyagyulladás elleni oltás

Hatféle fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás van törzskönyvezve Magyarországon. Jelenleg a hatból három nem vagy csak nehezen beszerezhető. A Meningococcus B elleni oltóanyag gyakorlatilag tavaly december óta folyamatosan hiánycikk – mondta a Világgazdaságnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
Domokos László, 2017. június 8. csütörtök, 08:03
Fotó: Napi.hu

A Menningococcus B elleni oltóanyagból egyetlen vakcina létezik Magyarországon, az is csak 2014 óta, jelenleg azonban egyáltalán nem kapható. Az igény és az érdeklődés folyamatosan nő a vakcina iránt, évente körülbelül 10-15 százalékkal - közölte a GlaxoSmithKline (GSK).

A készítmény az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lévő információk szerint június 20-ig gyártási kapacitási problémák miatt nem is lesz kapható. A C típusú fertőző agyhártyagyulladás elleni vakcinák közül kettőt szintén nehezen lehet beszerezni - írta a lap.

Az agyhártyagyulladás elleni, itthon engedélyezett oltóanyagok közül hármat a GSK gyárt: az egyik a Bexsero, a másik a Menjugate, a harmadik a Menveo.

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránti kereslet azután emelkedett meg, hogy tavaly decemberben három gyerek vesztette életét fertőző agyhártyagyulladás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.06.08 09:09

Semmi baj, a többségnek úgysincs agya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html