Hiánycikk marad a kacsa- és a libahús

A kacsa- és libahús hiánya csak fokozatosan szűnhet meg a madárinfluenza-járvány végét követően - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.
Inforádió, MTI, 2017. január 16. hétfő, 12:46
Fotó: Reuters

A járvány megszűnését követően legalább 49 nap szükséges a pecsenyekacsa előállításához, a hízott kacsához és libához 3-3,5 hónap, míg a húsliba (zabos liba) 100 nap elteltével lesz feldolgozható - mondta Csorbai Attila.

A madárinfluenza miatt törzsállományokat is le kellett ölni, ezért nincs elegendő napos állat, amit hizlalni lehetne.

Az állatok leölése miatt mintegy 3 milliárd forint kár érte az ágazatot. A teljes kárt csak a járvány "lecsengése" után lehet majd felmérni.

A vízi szárnyasok húsának importjára gyakorlatilag nincs esély, mivel más termelő országokban is jelentősek a károk, példaként Bulgáriát említette a BTT elnöke, ahol szintén jelentős számú vízi szárnyast öltek le a madárinfluenza miatt.

Magyarországon a baromfihús fogyasztás mintegy 10 százalékát adják a vízi szárnyasok - közölte Csorbai Attila. A készítményeket is beleszámítva Magyarországon az átlagos baromfihús-fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.01.16 13:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html