BUX
36940

Hiba volt a kormányzati ködösítés

Megcsappant a piac bizalma a kormány gazdaságpolitikájával szemben, ezen beígért reformok ismertetése segíthet a Takarékbank elemzői szerint. A cég az idén három százalékos gazdasági növekedést vár, ami elsősorban a német piacokra irányuló exportnak lesz köszönhető.

Papp Zsolt, 2011. január 25. kedd, 12:25

Jó hír a magyar gazdaság számára, hogy a német konjunktúra történelmi csúcsok ér el, így az exportvezérelt magyar gazdaság az idén három százalékkal nőhet - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az EU periférikus tagállamai viszont recesszióval küzdenek. Részben a hazai fogyasztás gyorsabb fordulatának köszönhető, hogy a magyar gazdaság tavalyi növekedése elérte 1,4 százalékot, ezen a bázison megalapozottnak tűnik a kormány három százalékos GDP előrejelzése. Így Magyarországnak hosszú idő után esélye van arra, hogy elérje régiós növekedési átlagot - igaz, ez inkább 2012-re várható. 

Magyarországon erőteljes beruházási aktivitás indult meg, a cégek ezeket a fejlesztéseket működőtőkéből valósítják meg - ezért nem látható a hitelezési piacon - vélekedett az elemző. A bejelentett nagy autóipari beruházások óriási lökést adnak az összes beruházásnak. Ha pedig arra számíthatunk, hogy a válságadókat a kormány kivezeti, akkor 10 százalékos nyereségadó mellett, nincs értelme multiknak a beruházásokat visszafogniuk, ezért eltúlzottak a kivonulással való fenyegetések. Ugyanakkor a kormányzati ködösítés ebben a kérdésben hiba volt. A mezőgazdaság és az építőipar visszahúzó erő

Az elemzők szerint a növekedés fokozatosan gyorsul, de jelenleg a mezőgazdaság és az építőipar húzza vissza a magyar gazdaságot. Az ipari termelés már óriási mértékben növekszik, 2010 decemberében akár 20 százalékra is gyorsulhatott a termelés, az idén pedig éves átlagban 11 százalékos, 2012 pedig pedig tíz százalékos növekedés várható, köszönhetően az új kapacitások beindulásának - amelynek zászlóshajója a kecskeméti Mercedes gyár lesz. Az építőipar 2012-re kijöhet a recesszióból - ami további lökést adhat a növekedéshez.

Az infláció meglódulása nem csupán magyar jelenség, a közös gyökerek az energiahordozók és az élelmiszerárak, amihez még hozzáadódnak a helyi sajátosságok. Magyarország esetében belső inflációs nyomás nem tapasztalható - még a keresleti oldalon sem - a növekvő fogyasztás ellenére. Az MNB azzal indokolja kamatemelését, hogy az inflációs várakozások Magyarországon könnyebben beépülnek a várakozásokba - mondta Oszlay András. A Takarékbank elemzői szerint 2011 végére közel kerülhet a három százalékos inflációs célhoz, így éves átlagban a tavalyi 4,9 százalék után az idén 3,8 százalékkal nőhetnek az árak. A cég 2012-re 3,2 százalékos éves pénzromlást vár, vagyis az még az inflációs cél felett maradhat.

A forint jelenleg nem tűnik gyengének - ezért a kamatemelések érdemben már nem erősítik a forintot. A forint árfolyamára pozitív hatással lehet a fiskális reformok bejelentése és végrehajtása.

Az elemzők szerint az idei költségvetési cél kényelmesen teljesíthető, vagyis a GDP három százaléka alá redukálható az államadósság látványos csökkentése mellett.