A Novartis Hungária Kft. kezdeményezésével létrejött „Együtt az egészségért" program hosszú távú ágazati összefogással törekszik a magyar egészségügyi rendszer hatékonyságának növelésére, középpontban a beteggel. A betegek életminőségének mérhetővé tételével kívánják elérni, hogy az egészségügyi döntéseknél az elsődleges szempont az egészségi állapot változására gyakorolt hatás legyen, és csak utána vegyék figyelembe az intézkedéssel járó kiadásokat.

Az egyre modernebb és hatékonyabb terápiás lehetőségek az elmúlt években fokozódó nyomást helyeztek az egyes országok egészségügyi költségvetésére. Az hamar világossá vált, hogy az új, innovatív eljárások és gyógyszerek korlátozás nélküli bevezetése mindenhol megroppantaná az egészségügyi kasszát, ezért szükségessé vált valamilyen, a kiadásokat racionalizáló módszer kidolgozása.

Ezek a törekvések Magyarországon is megjelentek, azonban a hazai egészségügyi döntéshozatal számára az általános egészségpolitikai céllá a kiadások csökkentése vált. Az „Együtt az egészségért" program résztvevői ezzel szemben úgy gondolják, hogy az egészségügyi döntéseknek elsősorban az egészségi állapotra - egészségtőkére - gyakorolt hatását kell nézni. A program fő szakmai célja, hogy mérhetővé tegye az egészségügyi intézkedések, egészségpolitikai döntések egészségtőkére gyakorolt hatását.

Az egészségtőke két összetevője közül az élethossz változását eddig is mérték, az életminőséget azonban nem. „Mi azt szeretnénk bebizonyítani, hogy az életminőség is mérhető" - mondta Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának igazgatója. A Novartis Hungária Kft. és a Sandoz Hungária Kft. által támogatott program a célját három népegészségügyi szempontból kiemelten fontos területen - cukorbetegség, csontritkulás, emlődaganat -, az adott kór stádiumai szerinti standard életminőség-súlyok megállapításával és közzétételével kívánja elérni. "Szeretnénk megállapítani, hogy ha bármilyen módon lassítjuk a betegség előrehaladását, azzal javítjuk az életminőséget, és szeretnénk mérni, hogy az mennyire javul."