Hidegebb léghullámok érik el az országot - mutatjuk, hol eshet

Az Északnyugat-Európa fölött elhelyezkedő ciklon peremén váltakozó nedvességtartalmú, enyhe, majd csütörtökön átmenetileg kissé hidegebb léghullámok érkeznek térségünk fölé. Változékony időre számíthatunk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)
Szász Péter, 2018. március 7. szerda, 14:12
Fotó: Pixabay

Szerda estig nyugat felől tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, napos időszakokra is számíthatunk, főként északkeleten várható eleinte még eső. A néhol élénk délnyugati szél estére mérséklődik. A hőmérséklet kora délután 5 és 11, késő este -1 és +4 fok között alakul.

Csütörtökre virradó éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, valamint nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúlon már eső, zápor is valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél, majd hajnalban északnyugaton helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban -2 és +2 fok között valószínű.

Csütörtökön a köd a legtöbb helyen feloszlik, közben nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, a Dunántúlon hosszabb, másutt rövidebb időre kisüt a nap. Napközben eleinte a középső, majd a keleti területeken alakul ki eső, záporeső. Hajnaltól a szél egyre többfelé északnyugatira fordul, a Kisalföldön meg is erősödik, majd a délutáni órákban mindenütt mérséklődik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +2 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.

Pénteken éjszaka hozzávetőleg az ország keleti felén köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely délelőtt fokozatosan feloszlik. Másutt többnyire kevés felhő várható, majd délután északon megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szelet elsősorban a Dél-Dunántúlon és északkeleten többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten, északon 6 és 11, délnyugaton, délen 11 és 14 fok között várható.

Szombaton nagyrészt erősen felhős időre, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk, de északnyugaton több lehet a napsütés. Délutántól néhol kisebb eső, zápor előfordulhat. A délnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik, legerősebb szél a Dél-Dunántúlon várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 16 fok között, az Északi-középhegység térségében 9, 10 fok körül várható.

Vasárnap erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, napközben elszórtan, estétől többfelé valószínű eső, zápor. A déli szelet nagy területen erős, a Nyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 19 fok között alakul, délnyugaton lesz a legmelegebb, északkeleten a hűvösebb.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK