Hidegzuhany a Tescónak, Sparnak és társainak - ekkora számlát kapnak a kormánytól

Jövőre 54 milliárd forint bevétel mehet a költségvetésbe a kiskereskedelmi különadóból. Másfélszer annyi, mint amiről korábban szó volt.
Csernátony Csaba, 2020. május 26. kedd, 15:03
Fotó: Getty Images

Két hónap alatt jelentősen megváltozott a kiskereskedelmi különadóról szóló terv. Eredetileg ideiglenes és 36 milliárd forintos befizetésre kötelezte volna a kormány a boltláncokat, az viszont már korábban kiderült, hogy hosszabb távon számol ezzel a bevétellel a költségvetés.

A 36 milliárdos összeg a különadó szabályai nézve eleve nagyon alacsony összegnek tűnt, a kedden közzétett 2021-es költségvetési tervezetből pedig kiderül, hogy jóval nagyobb összeget vár a boltláncoktól a kormány: ezen a soron 54 milliárd forintos összeg szerepel.

A költségvetés egyik meghatározó pillére az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, amely magába foglalja a járvány elleni védekezéshez, illetve az egészségügyi ellátórendszer működtetéséhez szükséges forrásokat, mintegy 3000 milliárd forint összegben. [...]A közös teherviselés keretében az alap bevételét képezi a kiskereskedelmi adó és a gépjárműadó teljes bevétele, amely így biztosítja, hogy a járvány elleni védekezésnek 2021-ben se legyen pénzügyi akadálya

- derül ki a 2021-es költsétgvetési tervezetből.

A kiskereskedelmi különadó 54 milliárd forintos összege nagyságrendileg megegegyezik a Buksza (Napi.hu szerkesztőségi blogja) korábbi - a boltláncok 2018-as bevételi adatain alapuló becslésével. A különadó a mostani kilátások szerint a Tescónak, a Sparnak fájhat a legjobban, ezeknek a boltláncoknak várhatóan több mint 10 milliárd forintos extra kiadást jelent különadó. A Lidlnek közel 9 milliárd forintos mínuszt jelenthet, de az Auchan, az Aldi és a Penny is 3-6,4 milliárd forintos kiadással számolhat a különadó bevezetése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.05.26 19:00

@na4:
A 150 millió maszkot ki kell fizetni valahogy......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.05.26 18:56

Ez aljas lenyúlás. Össze vissza hazudoznak, korábban egyszeri adó volt, most már végleges, a nagysága is kisebb volt, most már nagyobb. Ráadásul ezt már korábban, más adókkal is eljátszották. És ha már egyszer bekerült az államkassza feneketlen, sötét bugyraiba, ki tudja mire fordítják. Ez már teljességgel ellenőrizhetetlen. A kereskedelem erejét megfeszítve dolgozott, hogy a járvány alatt folyamatos legyen az ellátás. Akkor ezt most azzal hálálják meg, hogy lenyúlják őket? Ráadásul senkinek ne legyenek kétségei, hogy ezt mi fizetjük meg. A Spar már jelentősen emelte az árait, nyilván a többi is ezt teszi majd. Közben a bankok is bejelentették már, hogy emelik a tarifákat. Bravo, köszönjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html