Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A korábban beharangozott december végi határidőhöz képest jóval előbb, legkésőbb november közepétől használhatják az autósok a Margit hidat – értesült a Napi Gazdaság.

A napokban végleges helyükre kerülnek a villamossínek, a vezetékek, illetve az ezeket tartó oszlopok, s várhatóan november 8-tól újra járnak a villamosok a Margit hídon. A felújítást végző Mh 2009 konzorcium szándékai szerint ezt követően legfeljebb egy hét múlva ideiglenesen forgalomba helyezhető lesz a létesítmény. A kivitelező ugyanis az utolsó két hónapban jelentősen felgyorsította a munkálatokat, olyan erőket, technológiákat vetett be, amik ezt lehetővé tették.

A tenderhez kapcsolódó ütemterv szerint 2010. augusztus 23-ra kellett volna ideiglenesen forgalomba helyezni a hidat, de a kivitelező az eredeti tervekhez képest egy hónappal később, csak 2009 júliusában írhatta alá a szerződést a megrendelő fővárossal és csak novemberben kapta meg az önkormányzattól a terveket.

Azzal, hogy az autókat ismét ráengedik a hídra, még nem fejeződnek be a munkálatok. Folytatódnak a korrózióvédelmi munkák, s a későbbiekben helyezik fel az eredetiekkel megegyező stílusban készült kandelábereket, illetve a másfél kilométer hosszú díszkorlátot. Ezt követően készül el a Zsolnay-borítású aluljáró. (Részben egyébként épp a műemléki helyreállítás dobta meg a felújítás költségét, ami áfa nélkül 20,8 milliárd forint, de növelte a költségeket, hogy a felújítás másfél éve alatt is fent kellett tartani a közlekedést a hídon. Szakemberek szerint az is drágította a beruházást, hogy hosszában szét kellett vágni a hidat, hogy miközben az egyik felén dolgoztak, a másik rész ne torzuljon el, a villamospályákat pedig – ideiglenesen – át kellett helyezni a híd közepéről az egyik szelvényre, ehhez pedig statikai okokból a hidat alulról meg kellett támasztani. Mindezek miatt pedig kétszer kellett felvonulni, ami pluszidőt és -pénzt igényelt.

A novemberi nyitás ellenére időnként csak egy sávon lehet majd felhajtani a hídra. Sőt az is elképzelhető, hogy a már késznek tekinthető munkaterületekre újból fel kell vonulni, információink szerint ugyanis a főváros még nem adta át a kivitelezőnek azokat a terveket, ami az áthaladó kerékpár uta(ka)t jelöli, de az aluljárók kialakításáról sem született döntés, így elképzelhető, hogy ideiglenesen fel kell szedni a Zsolnay-borítást is. Az építkezés az eredeti tervek szerint 2011 júniusára fejeződik be, ekkor adják át teljesen a megújult hidat.