Hihetetlen mennyiségű pénz az MNB-nél

Februárban a bankrendszer szabad likviditása a jegybank külföldi követeléseivel együtt emelkedett, így a kéthetes MNB kötvények átlagos állománya elérte eddigi maximumát - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken előzetes adatok alapján.
MTI-Eco, 2010. március 12. péntek, 10:03
Fotó:

Februárban a kéthetes MNB-kötvények állománya 201,6 milliárd forinttal 3 645 forintra emelkedett januárhoz képest.

Az állam devizakötvény kibocsátásának eszköz oldali hatása az MNB külföldi követelései átlagos állományának növekedésében jelentkezett.

A hitelintézetek egynapos betéteinek átlagállománya az év második hónapjában 27,1 milliárd forinttal, 76,5 milliárd forintra csökkent.

Eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állománya jelentősen, 494,5 milliárd forinttal megnőtt januárhoz képest, 9.075,6 milliárd forintra.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege szokásos módon csak kis mértékben tért el a tartalékkötelezettség összegétől, a túltartalékolás 1,7 milliárd forint volt.

Az egynapos bankközi kamatláb februárban a jegybanki alapkamatláb körül ingadozott és hónap végére közelített a kamatfolyosó aljához.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya kis mértékben, 6,2 milliárd forinttal nőtt januárhoz képest, így februárban 2177,3 milliárd forintnyi készpénz forgott.

HOZZÁSZÓLÁSOK