Hihetetlen! Optimistábbak lettek a magyar cégek

Nő azoknak a cégeknek a száma, akik reálisnak tartják, hogy EU-s támogatáshoz jussanak, de még mindig mélyen van a kkv-k bizalmi indexe.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 10:39
Fotó:

Két ponttal növekedett, azaz gyakorlatilag stagnált a K&H kkv-s bizalmi indexe 2007 harmadik negyedévében - közölte a bank. Bár a kis- és középvállalkozói szektor várakozásai ezzel immár egy éve folyamatosan javulnak, összességében még mindig a negatív sáv közepén helyezkednek el (az utóbbi negyedév során -44 pontról -42 pontra mozdult el az index). Az előző vizsgált időszakhoz képest viszont jelentősen javult a banki szolgáltatások megítélése a kkv-k körében és emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek reálisnak tartják, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak a jövőben.

A verseny- valamint a gazdaságpolitika megítélése is kedvezőbb lett valamelyest. Bár a kormányzati gazdaságpolitika vállalkozásbarát volta még mindig az egyik leginkább negatív színben feltűnő mutató, értéke kismértékben ismét javult, és az egy évvel ezelőtti -69 pontos mélypontról -50 pontig emelkedett.

Eltérő irányban mozdult el a különböző ágazatok vállalatainak indexe az elmúlt időszakban. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság területén működő vállalatok esetében jelentősebb, a szolgáltató szektorban kisebb javulás figyelhető meg. Az ipari vállalatok esetében a bizalmi index 9 pontot esett, a kereskedelemben gyakorlatilag nem változott.

Árbevétel-nagyság tekintetében az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a növekvő cégméret egyre nagyobb bizalommal jár együtt, mondhatni minél nagyobb lesz egy cég, annál magabiztosabb. A harmadik negyedévben azonban éppen a legnagyobb árbevételű cégek bizalomvesztése folytán csökkent a különbség a mikro-vállalkozások és a többi cég bizalmi szintje között, de még így is közel 20 százalékpont a lemaradásuk a nagyobb társaikhoz viszonyítva.

Az előző időszakban megfigyelt csökkenés után emelkedést mutat a béren kívüli juttatásokat használni tervezők aránya (66 százalékról 69 százalékra). Továbbra is őrzi népszerűségét az étkezési hozzájárulás, melyet a kkv-k 53 százaléka biztosítana munkavállalóinak, ezt követi a közlekedési hozzájárulás, a pénzjutalom és a nyugdíjpénztári befizetés. Szeptemberben a cégvezetők 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem áll szándékában béren kívüli juttatást adni alkalmazottainak.

HOZZÁSZÓLÁSOK