Két hipó forgalmazását tiltotta meg a hatóság

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 15 különböző fehérítőt ellenőrzött, amelyek közül két hipó csomagolásával volt gond. Azt is kiszámolták, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 7. péntek, 12:25
Fotó: Pixabay

Az ITM labora a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén tartalmat ellenőrizték. A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt. Az árukban azonban közel tízszeres szórást tapasztaltak a szakemberek, 1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került. A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul zárható kupak miatt használatuk nem biztonságos. A fehérítőszerek vizsgálatának eredményei itt találhatók.

A nem megfelelően záródó csomagolás komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a hipók akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak - hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, aki azt is hozzátette, hogy a vizsgálatok szerint veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket.

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap. A hagyományos hipóból sokan mégis évekig használnak egy-egy flakont, ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartunk-e otthon.

HOZZÁSZÓLÁSOK