Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén július végéig minden árus, vagy bármilyen szolgáltatást nyújtó automatát be kellett jelenteni az adóhatósághoz. Az élelmiszert árusító automatáknál ez a kötelezettség már korábban is élt, ráadásul 2018 közepétől azokat az automatákat, ahol nincs kezelőszemélyzet, be kellett kötni az adóhatósághoz, hasonlóan az online pénztárgépekhez - írja a Blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Egy éve egy úgynevezett felügyeleti egységet kellett beszerelni, ami adatot szolgáltat a forgalomról, ami azért nem lehet véletlen - jegyzi meg a szakblog -, mert az árus automatáknál nem kötelező a nyugtaadás. A korábbi kötelezettség ellenére azonban az utóbbi napokban feltűnően megugrott a bejelentett élelmiszerárus automaták száma - amelyet egyébként az adóhatóság feltűntet a honlapján.

Mint a hőmérő a kánikulában

Érdekes módon annak ellenére, hogy már korábban eleget kellett volna tenni ennek a bekötési kötelezettségnek az élelmiszeres automatáknál, az utóbbi napokban hirtelen megszaporodott a számuk - a bejelentések alapján, nem is kicsit. Egy héttel a minden automatára előírt bejelentési kötelezettség határideje előtt 54 ezer automatát jegyzett az adóhatóság nyilvántartása. Augusztus elején már közel 71 ezret, 17 ezerrel többet - mutat rá a Blokkk.com.

A szakblog szerint 2015 novemberében közel 32 ezer volt az élelmiszerárus automaták száma, ekkor csak bejelenteni kellett ezeket a készülékeket az adóhatósághoz, online bekötés még nem volt. Ez a szám 2016-ban nem változott nagyságrendjét tekintve.

Nemhogy csökkent volna, hanem megduplázódott

Bár az élelmiszeres automaták online bekötési kötelezettségének előírásakor volt némi berzenkedés az érintett szakmai körben, hogy ez drágulást hoz majd a költségek miatt, de úgy tűnik, a bejelentett és be is kötött automaták száma nem csökkent, hanem duplájára nőtt a közelmúltban - jegyzi meg a blog.

A becslések alapján az automatás kör éves forgalma élelmiszerekből elérheti a 100 milliárd forintot, ami az élelmiszerboltok forgalmának 2 százalékát jelenti.