BUX
38971

Hirtelen megijedtek a befektetők

Gyorsan párolog az optimizmus az amerikai befektetők körében, ami akár jó jel is lehetne. Több mutató azonban a piac gyengülésére hívja fel a figyelmet.

Lovas-Romváry András, 2011. január 24. hétfő, 16:30

Visszavettek a befektetők tavaly év végi, idén év eleji kitörő optimizmusukból az Egyesült Államokban. Egy hét részvénypiaci korrekciót követően mindkét a Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérésben csökkent a további áremelkedést várók aránya, ami elvileg - tekintve, hogy a vezető indexek alig korrigáltak - még jó jel is lehetne.

Az Amerikai Kisbefektetői Szövetség, az AAII adatai szerint a heti felmérésükben a múlt héten a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést váró válaszadók aránya 50,7 százalékra csökkent 52,3 százalékról, míg az áreséstől tartó befektetők tábora 29,1 százalékra ugrott 23,4 százalékról. A két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány ezzel 1,7-re csökkent, ami már egyáltalán nem szélsőséges optimizmust tükröző érték a korábbi hetekben mérttel ellentétben. A mutató 4 hetes átlaga még mindig elég magasan tartózkodik, de már messze van a 3 körüli értékektől, amelyek hangulati veszélyzónát jelentnek a szereplők egyoldalú pozícionáltsága miatt.

A valamivel megbízhatóbb felmérés, a tőkepiaci hírlevélírók ajánlásaiból az Investors Intelligence Services által készített jelentés szerint ebben a csoportban is alábbhagyott valamelyest az optimizmus. Itt az emelkedést várók tábora 57,6-ról 56 százalékosra csökkent, a medvék 20,9 százalékra jöttek fel 19,1 százalékról. Ezzel a bull/bear arány valamit csökkent a korábbi, lokális piaci csúcsokra jellemző 3 közeli értékeiről, azonban a pesszimisták nagyon alacsony aránya a szélsőséges tartomány határán billeg.
A Chicago Board of Trade-en a befektetők eközben elkezdtek eladási opciókat vásárolni, hogy védjék magukat egy esetleges áreséstől, így a put/call arány (az eladott eladási opciók aránya a vételi opciókéhoz képest) emelkedésnek indult, a szélsőséges, lokális piaci csúcsokra jellemző alacsony értékekről kimozdult a mutató 10 napos átlaga és áttörte felfelé a 30 napos átlagot.
A New York Stock Exchange-en eközben egyre kevesebb papaír vesz részt az emelkedő hullámokban, az emelkedő és csökkenő részvények számából számolt advance-decline issues mutató 10 napos átlaga áttörte lefelé a 30 naposat, a s immár az éves csúcsra és mélypontra jutó részvények külnbségét mutató high-lows is megtette ezt.
Az S&P 500-as index úgynevezett bullish percent indexe eközben még mindig igen magasann tartózkodik. Ez a mutató azt méri, hogy az index kosarában szereplő papírok közül milyen arányan találhatóak azok, amelyek "point and figure" chartja bika tartományban van. Ez az index egyelőre a megerősített bikapiac képét mutatja, sőt a 86 körül álló mutató még egy erősebb korrekció megindulását sem mutatja. Így az előző két index egyelőre inkább csak zárni a longokat jelzésként értelmezhető, s nem shortnyitási felhívásként.
Eközben a legfontosabb mutató. maga az S&P 500-as index még egy lényeges eladási jelzést sem adott, sem fontos trendvonalat, mozgóátlagot, vagy támaszt nem sértett meg az elmúlt egy hét korrekciója során.