A vállalatok és a lakosság körében fennmaradt, sőt enyhén tovább javult a korábban tapasztalt kedvező hangulat. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés eredményei szerint augusztusban ugyan az üzleti várakozások az előző hónaphoz képest alig változtak, de a fogyasztók kilátásai számottevően javultak.

Augusztusban az üzleti szférán belül az építőipari cégek érezhetően optimistábbá váltak. A másik három ágazatban csak kisebb elmozdulások voltak regisztrálhatók: az iparban pozitív, a kereskedelemben és a szolgáltatások terén enyhén negatív változás következett be.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban és a kereskedelemben határozottan, az építőiparban kissé javult, viszont a szolgáltató szektorban némileg romlott. A lakosság munkanélküliségtől való félelme csökkent. Minden ágazatban mérséklődött az áremelési szándék.

A fogyasztók inflációs várakozása is enyhén csökkent. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése augusztusban javult, minden ágazat és a lakosság is kissé derűlátóbbá vált.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi enyhe emelkedést követően gyorsuló ütemben javult tovább. A mutató az év nyolcadik hónapjában 3,3 ponttal nőtt az előző hónaphoz képest. Az index tavaly december óta egy 5 pont széles sávon belül mozog. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét sokkal jobbnak ítéli, mint az előző hónapban.

Havi indexek az utóbbi fél évben
Megnevezés
2015. III.IV.V.VI.VII.VIII.
Üzleti bizalom4,24,93,75,15,05,2
Fogyasztói bizalom-25,8-25,0-22,6-27,0-26,0-22,7
Konjunktúra-3,6-2,9-3,1-3,2-3,1-2,1
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt