Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kicsit nőtt csak a szálláshely-szolgáltatásból élő vállalkozások száma hazánkban. A 2016 első félévét megelőző 12 hónapban 3,5 százalékkal 2769-re bővült a számuk, míg egy évvel korábban ez az arány 4,2 százalék volt. A szektor erős szezonalitást mutat, a legnépszerűbb nyári hónapokban csaknem ezerrel több cég foglalkozik ezzel a tevékenységgel, mint az év többi részében - írja a Bisnode.

A szálláshely-szolgáltató cégek között a legnagyobb számban továbbra is szállodák és panziók működnek az országban, bár dominanciájuk csökkent az elmúlt pár évben. A két szállástípus hasonló darabszámmal képviselteti magát, őket követik jócskán lemaradva a turista- és ifjúsági szállók, illetve az üdülőházak, végül legkisebb számban kempingek működnek. Tavaly márciushoz képest egyedül a panziók száma csökkent, igaz, kevesebb, mint 2 százalékkal. Százalékosan a legnagyobb növekedést pedig a kempingek (10,42 százalék) tudhatták magukénak.

Egy szálláshely átlagosan 87 férőhellyel rendelkezik, ami 2,88 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, persze a férőhelyek száma nagyban függ a szálláshely típusától. Míg a kempingek átlagosan 302 férőhellyel bírnak, addig a szállodák átlaga 139, a turista- és ifjúsági szállóké 98, az üdülőházaké 52, míg a panzióké mindössze 27.