Hirtelen újabb nagy áfacsökkentés jöhet

Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az éttermekben elvitelre készülő ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne - írta a Világgazdaság pénteken az ágazati érdekképviseleti szövetség elnökétől kapott információk alapján.
Domokos László, 2018. január 19. péntek, 07:03
Fotó: Napi.hu

A turizmus-vendéglátásban jelenleg egyszerre él az 5, a 18 és a 27 százalékos áfakulcs, másképp adózik a helyben fogyasztott étel és az elvitelre kért, vagy a palackozott üdítő és a helyben készült limonádé.

Már csak az időpont kérdéses, amikor sor kerül az áfatörvény módosítására, ez hamarosan megtörténhet. Ugyanakkor valószínűleg ebben a parlamenti ciklusban már nem csökkentik a legnagyobb, 27 százalékos sávban maradt közétkeztetési és az idei évtől 18 százalékos szállodai áfát - vélekedett Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke a lapnak.

A változtatások nyomán azonos mértékben adózna a helyben készült (most 5 százalék áfával és 4 százalék turisztikai hozzájárulással számolt) és az elviteles (most 27 százalékkal adózó) étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre (27 százalék), illetve a helyben készült limonádéra (5+4 százalék) - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK