Hisztis, Putyinnak tett gesztus Szijjártó Hollandia elleni kirohanása (vélemények)

A holland diplomáciai fiaskó után a Jobbik attól félti Szijjártó Pétert, hogy Donald Trumpnál is kihúzza a gyufát. Fodor Gábor pártja szerint a magyar nagykövet hazahívása egy újabb gesztus Putyinnak, a Párbeszéd pedig Szijjártót léptetné le a baklövései miatt. Az LMP szerint hiszti az egész.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 25. péntek, 14:32
Fotó: AFP

A magyar diplomácia vezetője rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet 168 órának adott interjúja miatt. Gajus Scheltema többek között azt mondta, hogy az uniós pénzekkel az EU-s országok a magyar korrupciót támogatják, szerinte ezért szigorítani kéne a forráselosztás felügyeletén. De úgy véli, hogy a magyar kormány épp úgy gyárt bűnbakokat, mint ahogy a muszlim terroristák gyártják az ellenségképüket kiábrándulva a globalizációból és a vallásból.

A hollandiai magyar nagykövet visszahívása gazdaságilag semmiképpen sem tűnik jó lépésnek: az ország az egyik legfontosabb kereskedelmi és befektetési partnerünk. A magyar pártoknak sem tetszik a Szijjártó Péter vezette külügy lépése.

A kormány kiáll Szijjártó mellett
A stratégiai kabinett pénteki ülésének szünetében Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány egyetért Szijjártó Péter külügyminiszter döntésével és lépésével. Precedens értékűnek nevezte, hogy egy külföldi ország szolgálatot teljesítő nagykövete olyan kijelentést tegyen, mint Scheltema.

Szerinte a nagykövet szavai félreérthetetlenek: egyértelműen párhuzamot vont a magyar kormány és a terroristák gondolkodásmódja között.

A Jobbik óva inti Trumptól a külügyminisztert

"Sajnálatos, hogy a magyar külügynek fontosabbak a saját korrupciós forrásai, mint a nemzet érdekképviselete" - írja közleményében a radikális párt, amely szerint a holland nagykövet jól észlelte, hogy az Orbán-kormány az elmúlt hét évben mit tett a korrupció elmélyítése és a jogállamiság felszámolása érdekében.

A párt kritizálja a magyar külügyet, mert "szavakban csak a magyar szavazók előtt bátor, külföldön meghunyászkodó és gyáva." Emiatt úgy látják, hogy az ország diplomáciailag teljesen elszigetelődhet. ezt jól jelzi, hogy a magyar vezetőket már nem látják szívesen más európai fővárosokban, a meghatározó európai politikusok pedig még térségünkben tett útjaik során is elkerülik Budapestet.

Csak reménykedhetünk abban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem fogalmaz meg negatív kritikát az Orbán-kormány korrupciós ügyleteivel kapcsolatban, kiprovokálva a magyar diplomácia vezetőjének hadüzenetét - zárják közleményüket.

Az MSZP pedig azt kifogásolja, hogy egy olyan országgal veszett össze a külügy, amely hazánk kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, amely 2 milliárd eurót fektet be Magyarországon. Kitérnek arra is, hogy az országban több mint 20 ezer kivándorolt magyar él. "Még a Rákosi-rendszerben is nagyköveti szintű kapcsolatban állt a két ország. Orbán még Rákosinál is kevésbé tűri a kritikát" - írják.

Begurultak a mikropártok

"Szijjártót kell visszahívni, nem a hollandiai magyar nagykövetet!" - ezzel a felütéssel kezdi a közleményét a Párbeszéd, amely azonnal lemondatná a nagykövetet. Úgy látják, hogy a külügyminiszter Magyarországra Putyin alattvalójaként tekint, nem pedig mint az Európai Unió tagj​ára, uniós hadüzenetet vizionálnak a mostani lépésbe.

 

A Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt is putyini lépésnek tartja a hollandokkal szembeni fellépést. Szerintük közismert, hogy az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép miatt, amelyen csaknem kétszáz holland állampolgár lelte halálát, rendkívül feszült a holland-orosz viszony. Ez a debreceni egyetem díszpolgári címe után már a második nagyvonalú ajándék Putyin elnöknek.

A Párbeszédnél egyetértenek abban a Jobbikkal, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet pontosan jellemezte az Orbán-kormány üzelmeit. Szerintük a lépés azért is hiba a diplomáciai hadviselés, mert a diplomata nem a magyar embereket, nem Magyarországot, hanem a Fidesz-kormányt kritizálta.

Az LMP szerint hiszti az egész

"Szomorú, ha egy felnőtt ember hisztizik, de ha a magyar diplomácia vezetője csinálja, az kifejezetten káros" - írja közleményében a Lehet más a Politika.

A Szijjártó Péter-féle külpolitikát bazári diplomáciának minősíti a párt, mely szintén Putyint látja a dolog mögé. Szerintük visszás, hogy díszpolgári címet adnak az orosz elnöknek, a NATO és EU-szövetséges Hollandiával pedig megszakítják a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat.

Felhívjuk a külügyminiszter figyelmét, hogy Magyarország és a magyar nemzet nem egyenlő a korrupt magyar kormánnyal - teszi még hozzá az LMP.

Deutsch is reagált

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője és a digitális jólétért felelős kormány biztos a következőképpen értékelte a helyzetet:

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.25 20:35

A hiszti az biztos, feleslegesen csinálunk botrányt.
Legjobb a butuska és annál bunkóbb dajcstomi, Putyint szereti szopni és nem hajlandó mást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.25 18:05

"Begurultak a mikropártok"

Igen...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.08.25 14:40

K.A.N.H

Putyin???? :D
Remélem az az idióta viszi magával ezeket a barmokat is, és az életben nem jönnek vissza....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html