Közel egymilliárd forintot osztott szét támogatás formájában a kormány 10 önkormányzat között, főleg a hiteltartozásaik rendezése érdekében - derül ki a Magyar Közlönyből. Összesen 937 millió forintról van szó, ebből a legnagyobb összeget Érd városa kapta: kereken 700 millió forint landolt az önkormányzat számláján. Ezt működési feladatokra költhetik.

Pusztaottlaka is jól lobbizott: a 400 lelkes békési zsákfalu 48,9 millió forintos tartozását vállalta át a kormány az adófizetők pénzéből. A településen már szinte minden épült támogatásból: ipari park, vadaspark, de százmilliót költöttek a könyvtárra, ami heti három napot tart nyitva. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő 2006 és 2014 között Pusztaottlakán volt polgármester.

Ezen felül 48 millió forintos támogatást kapott Gánt község infrastruktúra fejlesztéssel összefüggő kiadások rendezésére. A Fejér megyei község arról híres, hogy itt székel az Orbán-család bányászati cégcsoportja. Az említett településeken kívül a kormány átvállalta még Sajósenye, Múcsony, Felsővadász és Bény tartozását is. A kormány adott még Pellérd községnek is 40 millió forintot, mégpedig  "konyhafejlesztés" támogatására. A Pécs melletti település polgármestere, Tajti Zoltán még 2017-ben ment neki Facebook-oldalán Gulyás Márton ismert aktivistának, aki megpróbálta festékkel leönteni a köztársasági elnök hivatalát, így tiltakozva, hogy Áder János aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatot.

A kormány még 2013-ban jelentette be, hogy teljes egészében átvállalják az önkormányzatok adósságának fennmaradó részét. A megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel. Először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5 ezer fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5 ezer főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalása történt meg.

A fennmaradó 420 milliárd forint adósságtömeget teljes egészében átvállalta a kormány, így 2014. február 28-ától már teljes egészében a helyi közösségi fejlesztésekre koncentrálhatnak a települési és megyei önkormányzatok. Akkoriban azt kommunikálta a kormány, hogy már nem vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, csak fejlesztési célból és csak a kormány engedélyével és az önkormányzati adósságkonszolidáció folyamata teljes egészében lezárult.

Fotó: Földi D. Attila