Hitele van? Rosszul járhat, ha erre nem figyel a törlesztésnél

Mi az alapja annak, hogy ha hitelt veszünk fel, vagy valamilyen tartozásunk van, először a költségeket, kamatot kell kifizetnünk, és csak utána kezdhet el érdemben fogyni a tőketartozás? Ennek járt utána a 24.hu.
Domokos Erika, 2018. május 6. vasárnap, 11:46
Fotó: Pixabay

A hitelfelvételkor minden bank, hitelező szabadon állapíthatja meg, hogy a szerződéses törlesztés mit tartalmaz - írta a 24.hu-nak küldött válaszában Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár. Így lehetséges, hogy egy darabig csak a kamatot kell fizetnie az adósnak, vagy még azt sem teljes egészében, miközben a tartozása egyre nő.

Mielőtt hitelt veszünk fel, mindenképpen érdemes áttanulmányozni az ajánlatnak azt a részét, amely a törlesztés elszámolását rögzíti - hívják fel a cikkben a figyelmet.

Azok az adósok, akik nem tudnak rendben fizetni, elmaradásaik vannak, vagy nem a teljes összeget fizetik be, azok érezhetően rosszul járnak. Ilyenkor jelentős egyéb költséget halmoznak fel (kamat, késedelmi díj, végrehajtói költség, stb.), amik ugyanakkor elsőbbséget élveznek a törlesztéskor. Így hiába fizetnek lehetőségeik szerint - az előbb a költségekre megy -, a tőketartozásuk alig és csak nagyon lassan apad. (Egyre jobban eladósodnak a magyarok - ezt a cikket olvasta már?)

Mi ennek a magyarázata?

A Ptk. 2013-ban változott, de számos korábban kötött, ám jelenleg is élő hitelszerződésre még ez a szabály érvényes. A hatályos kódex szövege ugyan kissé eltér a korábbitól, de lényegileg nem változott, azaz

amennyiben a törlesztésre befizetett összeg az egész tartozás kiegyenlítésére nem elegendő, azt - ha a hitelező eltérően nem rendelkezett, és egyértelmű szándéka sem ismerhető fel - elsősorban a költségekre, majd a kamatokra és végül a főtartozásra kell elszámolni.

Továbbra is a hitelező határozhatja meg, hogyan számolják el a pénztartozás teljesítésére befizetett összeget, ha az az egész tartozás kiegyenlítésére nem elegendő. A magyarázat a Wolters Kluwer jogi kommentárja szerint ugyanaz: ha a kötelezett nem fizeti meg teljes tartozását, a jogosult érdekét kell védeni. A jogosult érdeke pedig azt kívánja, hogy a tőketartozás (és egyben a kamatfizetés alapja) ne csökkenjen addig, amíg a költségeket, díjakat nem rendezték.

Márpedig ha nem tud az adós fizetni, vagy csak késve törleszt, a költségek nőnek, így mind több lesz, amit még a tőketartozás előtt ki kell pengetnie - írta a 24.hu.

A pénzügyi intézmények továbbra is dönthetnének úgy, hogy eltérnek a jogszabályi előírástól. De semmi nem indokolja, hogy saját érdekükkel ellentétes szerződést kössenek.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.05.07 06:30

@tarosPifta: nem mindenkinek van zsebből több tíz milliója. 10 év becsületes munka mérnöki fizuval nem elég nekem erre. Míg mások 40-60milliót költenek hobbi lakásra befektetési céllal a "felesleges" pénzükből.

Nekem hitel nélkül ez kivitelezhetetlen. Főleg ilyen magas árak mellett. Alacsony hitel kamat = túl magas árak.

Most képzeld el azt a házaspárt Borsodban, akik össze nettója nem éri el 240et. Azok csak hitelből képesek a tető beázását javítani, ha hirtelen bajuk lesz, mert a biztosító nem igen akarja fizetni a gerenda legyengüléséből eredendő tető csúszást.

Nem érdemli meg ez a két ember a hitel visszafizethetetlenségét. És a munkájuk után járó alamizsnának alacsony színvonalát sem. De ők vidékiek. Nekik OV most csökkenteni fogja a bérüket,mert "vidékre nem kell járási hivatalba annyi munka" ...

Az, aki befektetésként tudja kezelni a hitelt és a végén a hitelnél drágábban tudja eladni az ingatlanját és az, aki azért vesz fel ingatlan hitelt, mert nincs más lehetősége, a két véglet. És te egy kalap alá veszed a kettőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Linna, 2018.05.07 06:20

@tarosPifta: Nem kell bexarni Pifta! Megvan az a pénz a bankoknál most is! Sőt, még annál több is! Az nem zavar, hogy a számláiddal is átvernek? Ha semmit nem intéztetsz a bankkal, akkor is fizetned kell nekik?!
Ronda egy hozzáállásod van, mondhatom! Ráadásul alaptalanul!!
Legyél te is xarban BÁRMI okból, aztán ba...gassanak is még ráadásul téged is rendszeresen miatta, hogy milyen hü...e vagy! Ezt kívánom neked a devizások nevében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.05.06 21:26

Hitele van?
Megérdemli!
Ha nem tanult az elmúlt 28 év banki mocskosságokból, akkor megérdemli.
De ugye, ha bedőlt, akkor nem azért fog tüntetni, hogy az adófizetőkből segítsenek kijönni a ganéból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html