Hitelét vesztette a Gyurcsány-kormány? - vita a bérek körül (új)

A szakszervezetek szerint a kormány hiteltelenné vált azzal, hogy az elmúlt napokban egymástól eltérő tervekeket ismertetett a jövő évi büdzésvel és az adótörvényekkel kapcsolatban.
NAPI Online, 2007. szeptember 28. péntek, 07:50

A NAPI Gazdaság cikke.

Bár más-más okokból, de mindkét szociális partner egyértelműen elutasította a kormány által szerdán közzétett költségvetési számok között szereplő bruttó 4,5 százalékos jövő évi bérajánlási javaslatot. Abban azonban egyetértett az általunk megkérdezett érdekképviseletek többsége, hogy a kormány teljesen hitelét vesztette az utóbbi napokban azzal, hogy folyamatosan eltérő adatokat és elképzeléseket tett közzé a jövő évi adó- és költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban. "Elfogadhatatlan számunkra, hogy a hétfői OÉT-ülés óta a kisadók összevonásával kapcsolatban egy teljesen új koncepcióval állt elő a kabinet, amely az eddigi járulékokból adót csinált, ráadásul nettó árbevételen alapuló adót. Ez tervezhetetlenné teszi a bérajánlási tárgyalásokat, maga az eljárás pedig értelmetlenné teszi az érdekegyeztetést is" - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A kormány által ismertetett számok - 4,5 százalékos infláció, 2,8-3 százalékos GDP-növekedés - alapján legfeljebb inflációkövető béremelési javaslatot tartunk elfogadhatónak - közölte Komoróczki István, az ÁFEOSZ szövetségi titkárságának vezetője. Hozzátette, a kereskedelmi vállalkozások valószínűleg kezdeményezik majd a garantált szakmai bérminimumtól való eltérés, csökkentés lehetőségét.

Ettől óva intem az érintett szakszervezeteket, tavaly sem vezetett sehova - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Mint mondta, számukra elfogadhatatlan a bruttó 4,5 százalékos kormányzati elképzelés, főképp úgy, hogy miközben a miniszterelnök 0,5 százalékos reálbér-növekedésről beszél, ugyanaznap a pénzügyminiszter már 0-0,5 közötti emelkedést prognosztizál 2008-ra.

Az autonómok mindenképp egész számos reálkereset-növekedést akarnak kiharcolni jövőre, és még novemberben lezárni a tárgyalásokat. A tárgyalások elhúzódását persze egyik oldal sem szeretné, de kérdéses, hogy sikerül-e megállapodniuk. Két számjegyű bruttó bérnövekedést akarunk, és semmiképp se fogadunk el tíz százalék alatti ajánlatot, a minimálbérek reálkereset-vesztését is elutasítjuk - jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK