Hitelminősítés: még egy értékelést kapunk pénteken

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-minősítést a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja.
MTI, 2016. november 17. csütörtök, 16:08
Fotó: Reuters

A Fitch jelenleg stabil kilátású "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez az államadós-minősítés a befektetési ajánlású kategória alapszintje. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Fitch várhatóan az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos osztályzattal. A Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósság minősítését, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service két hete emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's két héttel ezelőtti hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Várhatóan nem lesz elmozdulás

Londoni elemzői vélemények szerint a Fitch Ratings a pénteki felülvizsgálaton valószínűleg nem módosítja a magyar államadós-besorolást. A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre összeállított előrejelzésükben hangsúlyozták, hogy a Fitch viszonylag nemrég minősítette fel a magyar szuverén osztályzatot, és a ház ennek alapján péntekre nem vár újabb osztályzatmódosítást.

A jelenlegi besorolás változatlanul hagyásának valószínűségére utal az is, hogy a magyar minősítésre - a másik két hitelminősítőhöz hasonlóan - a Fitch stabil kilátást tart érvényben, bár a kilátás módosítása nem előfeltétele az osztályzat megváltoztatásának: a Standard & Poor's a legutóbbi két magyar felminősítést úgy hajtotta végre, hogy előzőleg nem javította stabilról pozitívra az osztályzati kilátást.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-tagállamok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő uniós szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Ezzel vége is

A Fitch Ratings az idei évre két időpontot tűzött ki a magyar államadós-osztályzat felülvizsgálatára. A cég az előző, május 20-i időpontban emelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva.

A Fitch Ratings pénteki felülvizsgálatával befejeződik a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, a három cég vizsgálati menetrendjeiben ugyanis Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK