Nemzetközi hitelminősítőkkel tárgyalt a magyar kormány államtitkára

A kormány a gazdasági egyensúly fenntartására törekszik, a sikeres magyar megoldásokat pedig a hitelminősítőkkel is szeretné megismertetni - közölte Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. február 13. szerda, 19:04
Fotó: MTI/EPA

A PM szerdai közleménye szerint a három hitelminősítővel folytatott londoni megbeszélést követően Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a tartós növekedést eredményező magyar megoldásokat a piac és a gazdasági elemzők egyaránt elismerik. A magyar gazdaság egyensúlyát ugyanakkor veszélyeztetné, ha az államadósságot a tervezettnél gyorsabb ütemben mérsékelné a kormány a hitelminősítők elvárásainak megfelelve.

Magyarország államadóssága 2022 végére a GDP 60 százalékára mérséklődhet, de a 70 százalék alatti arányt már jövőre elérheti, noha 2011-ben még 81 százalékos volt - olvasható a közleményben. Az EU-tagállamok átlagosan csak 1,6 százalékpontos csökkentést értek el ugyanebben az időszakban, Gion Gábor ezért nagyléptékűnek nevezte a magyar államadósság eddigi mérséklését. Az EU átlaga most valamivel 80 százalék alatt van, tehát magasabb az adósságuk, mint a magyar - jegyezte meg.

Rendkívül ritka, hogy a csökkenő államadósság fegyelmezett költségvetéssel, négy százalékot meghaladó gazdasági növekedéssel és három százalék alatti inflációval jár együtt - véli az államtitkár. A költségvetés helyes tervezését és fegyelmezett végrehajtását a PM szerint az is igazolja, hogy a hiány 2012-től átlagosan mindössze 0,3 százalékponttal tért el a tervezettől.

HOZZÁSZÓLÁSOK