BUX
37689

Hitelszűke várható jövőre

A kkv-szektor és a lakosság nehezebben fog hitelhez jutni a szűkülő források miatt - véli Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója.

MTI-Eco, 2010. december 2. csütörtök, 13:58

Hitelszűke várható 2011-ben Magyarországon, amelynek következtében a nagyvállalatok könnyebben, a kkv-szektor és a lakosság nehezebben fog hitelhez jutni - mondta Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója csütörtökön, a Világgazdaság által szervezett budapesti konferencián. A hitelezési problémák oka a torz magyar vállalati piramis, hiszen 1 milliárd forintnál nagyobb árbevételt csupán 5 ezer vállalkozás tud felmutatni, miközben 700 ezer vállalkozás működik, amelyek nagy része kényszer-, illetve önfoglalkoztató vállalkozás, ráadásul a szürke szférában tevékenykedik, így alig-alig hitelezhető - fejtette ki a Commerzbank vezérigazgatója. (Ausztriában 250 ezer vállalkozást tartanak nyilván!) Hozzátette azt is, hogy az úgynevezett közép-vállalati szektor hiányzik hazánkban.Ennek következtében a közvetítő rendszer, azaz a bankok erre a torz struktúrára épültek rá, az átlátható nagyvállalkozásokat részesítik előnyben, s nem mellesleg a hitelek többségénél túlbiztosítják a fedezetet.

Magyarországon még mindig 130/100 a hitel/betét arány, azaz külföldi forrásokra szorulnak a pénzintézetek, amelyek jövedelmezősége erőteljesen romlott már 2010-ben is a gazdaság romló állapota és a 130 milliárd forint összegű, a világon a legmagasabb bankadó miatt - hangsúlyozta Kozma András. Jövőre a bankoknál lévő magánnyugdíjpénztárak jutaléka tűnhet el, ami tovább rontja a jövedelmezőséget - tette hozzá.

A nagyvállalatok mellett a kkv-szektor azon szereplői számíthatnak a bankok hiteleire, amelyeknek működése átlátható, tulajdonosaik nem off-shore cégek, alkalmazottaikat nem minimálbéren jelentik be, s nem mellesleg régóta ugyanazokkal a bankkal, bankokkal dolgoznak - jelezte a Commerzbank vezérigazgatója.