A tavaly december 23-án aláírt szerződés értelmében a hitel 7 éves futamidejű, és refinanszírozási célra használható fel. A közlemény szerint az érintett hitelintézetek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az ING Bank, az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. szerepelnek.

Az MMBF tulajdonában és üzemeltetésben áll a Dél-Magyarországon található Szőreg-1 gáztároló, amely 1,9 milliárd köbméter mobilkapacitással rendelkezik stratégiai és kereskedelmi célú földgáztárolására.

Az EBRD részesedése a hitelnyújtásból 40 millió euró és 18 milliárd forint, az ING Banké 74 millió euró és 4 milliárd forint, az OTP-é 20 milliárd forint, míg az MKB Bank és a Raiffeisen egyenként 9 milliárd forinttal részesednek a hitelben.

Az MMBF tulajdonában és üzemeltetésben áll a Dél-Magyarországon található Szőreg-1 gáztároló, mely 1,9 milliárd köbméter mobilkapacitással rendelkezik stratégiai és kereskedelmi célú földgáz tárolására.

A Mol kedden tette közzé a tőzsde honlapján, hogy lezárult a Mol részesedésének értékesítése az algyői Szőreg-1 biztonsági gáztárolóból. A közlemény szerint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 51 százaléknyi, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 21,46 százaléknyi részesedést vásárolt a Moltól az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben, amelyben korábban az MSZKSZ volt egyedül a Mol társtulajdonosa.

A tájékoztatás a vételárra nem tért ki, mindössze annyit közöltek, hogy az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történt, a tranzakció teljes mértékben készpénz alapú. Az értékesítési ár alapját a márciusban aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte.

Tavaly márciusban közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy állami tulajdonba kerül a biztonsági gáztároló. A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá 2013. március 22-én arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.