BUX
36940

Hiteltelenné váltak a hitelminősítők?

Bécsi keltezésű tudósítást közölt kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar hitelképességnek a Moody's által történt leminősítéséről.

MTI-Eco, 2010. december 7. kedd, 14:40

A beszámoló szerint a lépés nem nagyon rendítette meg a pénzpiacokat, a forint is alig egy százalékkal gyengült az euróhoz képest. A Credit Default Swap (CDS) sem ad okot aggodalomra: az ötéves lejáratú államkötvényekre szóló biztosítás november vége óta olcsóbb lett (388-ról 385 bázispontra). Ezzel Magyarország igen messze van a 2009 első negyedévében, a válság csúcspontján följegyzett 640-es értéktől.

A német újság idézte Fritz Mostböck, a bécsi Erste Gropup vezető elemzője véleményét, aki szerint a Moody's lépése "nem oszt, nem szoroz". A hitelminősítő intézetek hiteltelenné váltak: mindig akkor húzzák meg a vészféket, amikor már ismertek a tények. Így volt ez Görögország és Portugália esetében is - jegyezte meg az elemző.

Wolfgang Ernst, a Raiffeisen Zentralbank elemzője sem kívánta túlértékelni a Moody's döntését. Szerinte a döntő az, vajon az Orbán-kormány beindítja-e a szükséges reformokat. Ha ez bekövetkezik, akkor valószínűtlen a további leminősítés olyan fokozatra, amelyen a befektetők már nem adnak kölcsön pénzt Magyarországnak.

A frankfurti újság ugyanezen a lapoldalon interjút közölt Cséfalvay Zoltánnal, "Magyarországnak már nincs szüksége pénzre a valutaalaptól" címmel. Az államtitkár az interjúban megvédi a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó kormányzati döntést, amelyet a FAZ újságírója, Michaela Seiser kérdésében "a piacgazdasági elvek egyértelmű megszegésének" nevez. Cséfalvay szerint szó sincs kisajátításról: a járulékfizetők olyan nyugdíjra szereznek jogosultságot, amelyet túlnyomórészt az állam finanszíroz. A magánnyugdíjpénztárakban összegyűlt pénzt a kormány adósságtörlesztésre fordítja, elvégre az adósságállomány egy része a nyugdíjrendszernek köszönhetően keletkezett. 2012-ig a kormány betömi az állami nyugdíjrendszerben támadt lyukat - mondta az államtitkár.

Cséfalvay szerint Magyarország 2012-ig azon öt EU-tagállam közé fog tartozni, amelyek teljesítik a maastrichti kritériumokat. A költségvetési hiány az idei 3,8 százalékról jövőre a GDP 2,9 százalékára csökken, és 2012-ben is 3 százalék alatt lesz. Csökkenni fog az államadósság mértéke is.

A kormány adóreformjából az államtitkár szerint "minden jövedelmi kategória profitálni fog, senkinek sem szabad, hogy kevesebb jusson, mint korábban. Az állam is profitál, hiszen nem lesz vonzó az adóelkerülés".

A Nemzetközi Valutaalappal megszakított tárgyalásokra vonatkozó kérdésre Cséfalvay kijelentette: "Nincs már szükségünk semmire. Magyarország 2009 augusztusa óta képes államadósságát a pénzpiacokon keresztül finanszírozni. A 20 milliárd eurós hitelnek csupán kétharmadát vettük igénybe, és 2014-ig vissza fogjuk fizetni a két évvel ezelőtt fölvett pénzt."