BUX
41002

Hiteltörlesztésre megy a megtakarítás

A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét; a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint öt évvel ezelőtt.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 14:33

A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint. A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a lakosság 44 százaléka ameglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként.

A svájci frank árfolyamának jelentős elmozdulása miatt a lakosság nagyobbik része a megtakarításait hiteltörlesztésre kénytelen fordítani, ami érthető, de felhívja a figyelmet a hosszú távú öngondoskodás jelentőségére - hangsúlyozta Bartók János, az Aviva elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, ha a lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené a családokat ilyen drasztikus mértékben.

Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik, csak kevesebb, mint egyötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. Általában, de a rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő megtakarítás.

A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait - mondta Bartók János.