Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombat reggelre 1310 főre nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, közülük 198-an, vagyis az összes hivalosan igazolt fertőzött 15 százaléka a Pesti úti idősek otthonának lakója, illetve dolgozója. Pénteken délelőtt azt jelentette be Müller Cecília, hogy az otthonból 126 pozitivitást mutató személyt vittek a Korányi kórházban, pénteken este további 56 idős embert szállítottak a Szent János kórházba a kormányzati tájékoztató oldalra felkerült hír szerint.

Az intézményben történt tömeges megbetegedések kapcsán Müller Cecília országos tisztifőorvos a fenntartó hatalmas felelősségéről beszélt, s azonnal intézkedésre utasítottak a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

Tesztelés nélkül küldtek vissza intézményekbe betegeket

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki Facebook-bejegyzése ugyanakkor arról tanúskodik, hogy a fővárosi idősotthonokba és a hajléktalan-ellátásba is küldtek vissza a kórházak olyan embereket, akiket nem teszteltek. Posztja szerint e tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tisztifőorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, de leveleire nem kapott választ.

Péntek este a koronavirus.budapest.hu oldalon megjelent négy levél, melyek közül háromból kiderül, hogy a fővárosi önkormányzat már a Pesti úti járvány kirobbanása előtt kérte, hogy a kórházakból az idősotthonokba, illetve hajléktalanszállókra csak negatív koronavírus-teszttel küldjék vissza az érintetteket, mert az intézményekben nem megoldható az elkülönítésük.

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága elnökének Sára Botondnak március 20-án ezt írta Karácsony:

Súlyos probléma azoknak a helyzeteknek a kezelése, amikor a kórházból idősotthonban lakó, vagy hajléktalan embereket küldenek "haza" a kórházi ágyak felszabadítása céljából. A 11 fővárosi idősotthonból 71 -en vannak kórházban. Az intézményekben az elkülönítés nem megoldható, sem megfelelő helyiség, sem kellő személyzet, és védőfelszerelés nem áll rendelkezésre.

A levél szerint a lakók visszafogadása a többi bentlakó érdekében csak akkor elfogadható, ha a kórházi elbocsátás napján érvényes negatív koronavírus teszttel rendelkeznek.

Még súlyosabb problémaként említi a főpolgármester azoknak a negatív teszt nélküli visszaküldését, akiket koronavírus-gyanúval szállítottak kórházba, valamint az enyhe tünetekkel küzdők számára a házi karantén elrendelését, miután annak nem állnak fenn a feltételei. Karácsony március 20-án számukra kórházi karantén elrendelését, vagy elkülönítésük más módon történő megoldását kéri.

Április 2-i, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez és Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz címzett levelében emlékeztet rá, hogy a tisztifőorvos határozata szerint a járvány elkerülése érdekében a kórházból csak két negatív teszt birtokában lehet visszafogadni az intézmények lakóit, ennek hiányában pedig biztosítani kell számukra a 14 napos karantént, s jelzi, hogy erre az intézményekben nincs mód. Levelét Sára Botondnak is elküldte.

Karácsony péntek esti Facebook-posztjában a negyedik levelet nevezi jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentumnak. Mint írja, ez a levél annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag (!) nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket.

Sára Botond levelében ezt írja:

Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban

Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba  - olvasható Karácsony posztjában.