Hivatalos iratok árulkodnak arról, mi vezetett az idősotthonokban elszabadult járványhoz

A Pesti úti idősek otthonában a koronavirus.gov.hu oldal szerint szombat reggelre összesen 198 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést. Az intézményben történt tömeges megbetegedések kapcsán Müller Cecília országos tisztifőorvos a fertőzés megjelenése óta a fenntartó hatalmas felelősségéről beszélt. A koronavirus.budapest.hu oldalra felkerült dokumentumok másról árulkodnak.
Szepesi Anita, 2020. április 11. szombat, 11:28
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Szombat reggelre 1310 főre nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, közülük 198-an, vagyis az összes hivalosan igazolt fertőzött 15 százaléka a Pesti úti idősek otthonának lakója, illetve dolgozója. Pénteken délelőtt azt jelentette be Müller Cecília, hogy az otthonból 126 pozitivitást mutató személyt vittek a Korányi kórházban, pénteken este további 56 idős embert szállítottak a Szent János kórházba a kormányzati tájékoztató oldalra felkerült hír szerint.

Az intézményben történt tömeges megbetegedések kapcsán Müller Cecília országos tisztifőorvos a fenntartó hatalmas felelősségéről beszélt, s azonnal intézkedésre utasítottak a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

Tesztelés nélkül küldtek vissza intézményekbe betegeket

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki Facebook-bejegyzése ugyanakkor arról tanúskodik, hogy a fővárosi idősotthonokba és a hajléktalan-ellátásba is küldtek vissza a kórházak olyan embereket, akiket nem teszteltek. Posztja szerint e tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tisztifőorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, de leveleire nem kapott választ.

Péntek este a koronavirus.budapest.hu oldalon megjelent négy levél, melyek közül háromból kiderül, hogy a fővárosi önkormányzat már a Pesti úti járvány kirobbanása előtt kérte, hogy a kórházakból az idősotthonokba, illetve hajléktalanszállókra csak negatív koronavírus-teszttel küldjék vissza az érintetteket, mert az intézményekben nem megoldható az elkülönítésük.

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága elnökének Sára Botondnak március 20-án ezt írta Karácsony:

Súlyos probléma azoknak a helyzeteknek a kezelése, amikor a kórházból idősotthonban lakó, vagy hajléktalan embereket küldenek "haza" a kórházi ágyak felszabadítása céljából. A 11 fővárosi idősotthonból 71 -en vannak kórházban. Az intézményekben az elkülönítés nem megoldható, sem megfelelő helyiség, sem kellő személyzet, és védőfelszerelés nem áll rendelkezésre.

A levél szerint a lakók visszafogadása a többi bentlakó érdekében csak akkor elfogadható, ha a kórházi elbocsátás napján érvényes negatív koronavírus teszttel rendelkeznek.

Még súlyosabb problémaként említi a főpolgármester azoknak a negatív teszt nélküli visszaküldését, akiket koronavírus-gyanúval szállítottak kórházba, valamint az enyhe tünetekkel küzdők számára a házi karantén elrendelését, miután annak nem állnak fenn a feltételei. Karácsony március 20-án számukra kórházi karantén elrendelését, vagy elkülönítésük más módon történő megoldását kéri.

Április 2-i, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez és Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz címzett levelében emlékeztet rá, hogy a tisztifőorvos határozata szerint a járvány elkerülése érdekében a kórházból csak két negatív teszt birtokában lehet visszafogadni az intézmények lakóit, ennek hiányában pedig biztosítani kell számukra a 14 napos karantént, s jelzi, hogy erre az intézményekben nincs mód. Levelét Sára Botondnak is elküldte.

Karácsony péntek esti Facebook-posztjában a negyedik levelet nevezi jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentumnak. Mint írja, ez a levél annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag (!) nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket.

Sára Botond levelében ezt írja:

Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban

Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba  - olvasható Karácsony posztjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska40, 2020.04.15 17:03

@tegnaputan: Az egyik nagypapám is köztük volt,hogy xorult volna a büdös qrva anyádba az a xar román fejed! Egyszer megtalállak és szétütlek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.04.15 16:55

@tegnaputan: Szerintem annak a 200 000 embernek akiket kihurcoltatok a Dónhoz mindegy volt hogy hogy írják,te kis okádék.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.15 15:56

@rigolya: Persze ha nem rúgták volna ki a tesztelés elkezdése után, de az eredmény megtudása nélkül a beteget, akkor az igazgatót menesztik, mint az OORI-ben!

Jó magyar háborús, katonai gondolkodás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.15 15:54

https://hvg.hu/itthon/20200415_koronavirus_beteg_janos_korhaz_mutet

Még vírusosan is hazaadják a beteget!
Meg se várják a teszt eredményét, hadd fertőzzön tovább!

Én nem is értem a mai magyar egészségügyet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.04.15 13:24

@Marzipan: Nagyon jó, hogy ez bemásoltad:
1/2016. (I.13.) EMMI rendelet
1§ 4. igénytámasztó szerv: a honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium, a rendészetért felelős miniszter által vezetett minisztérium, a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter által vezetett minisztérium, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szerv;
3. § (1) A tartalék a Kormány által meghatározott rendeltetésű és mértékű, az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának bővítéséhez, valamint az egészségügyi feladatok ellátásához szükséges tartalékelemeket tartalmazza. (Idősotthon nem tartozik az egészségügyi ellátórendszerhez sem)
4) * A 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti többletigény kielégítése céljából az igénytámasztó szervvel a beszerzési, minőség megóvási, készenléti, pótlási, szolgáltatási és egyéb igénye kielégítése tárgyában az ÁEEK együttműködési megállapodást köt. Az igénytámasztó szerv az együttműködési megállapodásban foglalt, illetve az 1. mellékletben szereplő önálló normaelemek készletén felül jelentkező igénye kielégítéséhez szükséges forrásokat az ÁEEK részére biztosítja.
"Együttműködő szervezetre" vonatkozó pont nincs a rendeletben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html