Hivatalosan is kimondhatják: itt a recesszió

Ha a várakozások teljesülnek, az eurózóna GDP-adata technikai értelemben vett recesszióról számol be. Hazai fronton az ÁKK szervez aukciót.
NAPI, 2012. március 5. hétfő, 19:43
Fotó: Napi.hu

Holnap teszi közzé 10-kor az Eurostat az eurózóna GDP-ütemét.  A negyedik negyedéves adat publikálásával kiderül, hogy 2011-ben milyen tempóban növekedett a gazdaság, valamint hivatalosan is ki lehet mondani a sejtést, hogy technikai értelemben vett recesszió jellemezte a második félévet.

A harmadik negyedévben ugyanis 0,3 százalékkal szűkült negyedéves alapon a gazdaság, és ha az év utolsó hónapja is mínuszos lesz, akkor nincs mese, itt a recesszió. Márpedig a várakozások szerint maradhat az 0,3 százalékos csökkenés. Éves szinten mindez nem tűnik annyira vészesnek, 0,7 százalékos bővülést várnak. Ugyanekkor érkezik a bruttó állóeszköz-állományról, a háztartások fogyasztásáról és a kormányzati kiadásokról is adat.

Hazai fronton a háromhónapos kincstárjegy szokásos 50 milliárd forintos aukciója számíthat nagyobb érdeklődésre. A KSH a februári számait összegzi egy jelentésben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK