Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A külkereskedelmi mérleg többlete 2010. január-augusztusban 3.493 millió eurót (956 milliárd forintot) tett ki, 1.413 millió euróval (355 milliárd forinttal) többet, mint 2009 azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az augusztusi külkereskedelmi mérlegtöbblet 392 millió euró volt, 231 millióval több, mint egy évvel korábban. 


A KSH adatai szerint 2010. augusztusban az export volumenben 31,2, euróban 35,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, jelentősen felgyorsulva az előző havi 12,7, illetve 17,7 százalékos ütemről. Január-augusztusban a kivitel volumene 18,9 euró értéke 22.1 százalékkal nőtt.
A behozatal volumene augusztusban 25,4, euróban számolt értéke 30,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szemben a júliusi 14,5, illetve 30,8 százalékkal. Az első nyolc hónapban az import volumene 16,1 euró értéke 19,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

Augusztusban az export 2,7 százalékkal, import 5,5 százalékkal csökkent euróban számolva júliushoz képest. A KSH adatai szerint 2010. január-augusztusi forgalom forintban mért árszínvonala az importnál 1,2 százalékkal, az exportnál 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány közel változatlan ugyanezen időszakban. A forint a főbb devizákhoz képest 3,5 százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődése 1,3 százalék, az euróhoz mért pedig 3,9 százalék.

Az idén az első nyolc hónapjában a gépek és szállítóeszközözök exportvolumene 22, az importé 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A javuló autóipari kilátásoknak, illetve a fogyasztási célú - high-tech - elektronikai termékek iránti növekvő keresletnek köszönhetően az árufőcsoporton belül jelentősen bővült a villamos gép, készülék és műszer, az általános rendeltetésű ipari gép, valamint a közúti jármű kivitele és behozatala, elsősorban a német relációban.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene idén január-augusztusban 15, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint egy éve. Az export bővülésében az autógyártásban felhasznált szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma a legjelentősebb tényező. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék mindkét irányú kereskedelmének volumene júliustól markánsan, emiatt az időszak egészét tekintve az átlagot némileg meghaladó mértékben bővült.

Az energiahordozók importvolumene az első nyolc hónapban 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, míg euróban számolt értéke 26,1 százalékkal nőtt. A májusi csúcspontot követően a növekedés üteme mérséklődött, augusztusban pedig - a többi árufőcsoportban regisztrált gyorsuló növekedéssel szemben - 17 százalékkal csökkent. A havi mérséklődés oka az, hogy az energiahordozó-import mintegy harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz beszerzése a tavalyi mennyiségnek csak mintegy fele volt. A teljes energiabehozatalunk felét adó kőolaj és kőolajtermék importértéke csaknem másfélszeresére nőtt 2010. január-augusztusban, amit főképp az áremelkedés okozott.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első nyolc hónapjában a kivitelben 17, a behozatalt tekintve 15,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, az aktívum a régi tagállamokkal szemben 857 millió , az új tagállamokkal szemben pedig 570 millió euróval nőtt a a múlt év első nyolc hónapjához képest. Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 25,9, az importé 18,1 százalékkal haladta meg az elmúlt évi szintet.