Hízik a MET a magyar gázpiacon

A MET veszi át a GDF Suez szabadpiaci gázkereskedelmi portfólióját - közölték a cégek.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. február 12. csütörtök, 11:12
Fotó: Napi.hu

A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a cég a MET Magyarország Zrt.-vel megállapodott a szabadpiaci gázkereskedelmi portfóliójának átvételéről - tudatta a két cég közös közleményben az MTI-vel csütörtökön. A vételár üzleti titok.

A GDF csoport Magyarországon a továbbiakban is kiszolgálja a lakossági, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit, illetve az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-n keresztül 6 megyében földgázelosztóként folytatja tevékenységét.

A 444.hu emlékeztet rá, hogy - a magyar földgázbehozatalon a rá nézve kedvező állami szabályozásnak köszönhetően nagyot kaszáló - MET a közelmúltban a GDF Suez két másik érdekeltségét is megvette: tőlük vásárolták meg az ország Paks után második legnagyobb erőművét, a földgázból áramot termelő Dunamenti Erőművet (képünkön), illetve egy kisebb áramkereskedő céget is. A MET tulajdonosai között a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is barátságban lévő Garancsi István is jelen van, valamint egy orosz-kanadai üzletember.

A megállapodás keretében, a GVH jóváhagyását követően, a MET Magyarország Zrt. átveszi a GDF Suez magyar szabadpiaci földgáz portfoliójának egy részét. A GDF Suez csoport jövőbeli, Magyarországra vonatkozó elképzeléseit figyelembe véve, ez a legésszerűbb megoldás - írták.

A MET Magyarország a versenypiaci földgáz- és villamosenergia-értékesítés területén egyaránt széleskörű tapasztalattal rendelkezik. A társaság felkészült rá, hogy a GVH jóváhagyását követően a GDF SUEZ ügyfeleit átvegye, és továbbra is magas minőségű szolgáltatást biztosítson számukra - olvasható a közleményben.

A GDF Suez csoport világszerte 147 400 embert foglalkoztat, 2013-as árbevétele 81,3 milliárd euró volt. A cég részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin Párizsban és Brüsszelben is jegyzik.

A MET csoport svájci központú, nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte. A MET csoport leányvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj kereskedelem felé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2015.02.13 08:10

Lehet tapsolni mindenkinek ehhez a hírhez. Főleg azoknak akik szeretik, ha támogathatják a politikusaik és holdudvaruk pénztárcáit. Egyet azért érdemes lenne figyelembe venni nekik is, hogy amennyivel ezek gyarapodnak, annyival kevesebbet fizethetne mindenki az energiáért. Amit ezek ezzel az üzlettel zsebretesznek, azt a tapsikolók is megfizetik. Még akkor is, ha nem használnak otthon mondjuk gázt. Mondjuk én nem használok, bár kicsit költséges volt a beruházás, de így legalább az ilyen híreken nem bosszankodom annyira...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.02.13 01:46

De jó hogy ezeknek a fidesznyikeknek mindenről széleskörű tapasztalatuk van.

Igaz anno is aki párttag volt értett mindenhez, bárhova kinevezhették az ősi dakota közmondás alapján:
"akinek isten hivatalt ád annak észt is ad hozzá".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html