Hódmezővásárhely „tőzsdézett” a kötvénypénzzel - kérdőjelek a frankerősödés körül

A mai testületi ülésen foglalkozik Hódmezővásárhely önkormányzata az Erste Bank válaszával, amelyet Lázár János december végi levelére adott. A polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény)veszteségen.
Nagy László Nándor, 2012. február 2. csütörtök, 07:17
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

Hódmezővásárhely − mint kibocsátó − annak idején a kötvény feltételeinek (devizanem, kamatozás) meghatározója is volt, a lejegyzőknek garanciát vállalt a kondíciókban szereplő fizetési feltételek teljesítésére. A mostani tehermegosztási igény abból a szempontból furcsa, hogy azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak.

A carry trade még évekig folytatódott: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel. Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007−2008-ban további, összesen 1,611 milliárd  forint bevétele származott.

Időközben − 2008 őszén − viszont beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek. Mivel az árfolyamok azóta sem tértek magukhoz, a kötvénykibocsátás kockázata is megmutatkozik − bár kamatoldalon még mindig kedvezőbbek a devizakötvény-kondíciók, mint egy forintkötvényé. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kötvénykibocsátás célja (elvben) nem pénzügyi nyereség volt, a város a fejlesztései eredményéből akarta kigazdálkodni a kötvény − és a többi hitel − ellenértékét.

Érdekes az is, hogy idén nyáron Lázár János még alapvetően másképp látta a helyzetet. Sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal (Erste), s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség − és a települési szövetségek − álláspontjához hasonlóan erre − átütemezésre − ösztökélné a többi települési önkormányzatot is. Ami az elmúlt fél év során változhatott, az az, hogy lejárt az átütemezésben Hódmezővásárhelynek adott türelmi idő, s így az igen komoly mértékben eladósodott városnak meg kell(ett) kezdenie a törlesztést.

A fentiekkel kapcsolatban szerettük volna a polgármester véleményét is közreadni, ám folyamatos tárgyalásai során nem értük el. Munkatársai jelezték: a testületi ülés után várhatóan tájékoztatót tart Lázár János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.02.05 11:17

@Drazsen: Ennél azért többről van szó, a fizetés - bárkié is - az egyik hátrány.

A nagyobb gond az, hogy nem ők - mert már azok -, de a jövő Magyarországa is teljesen hiteltelenné válik.

Egy hazug, erőszakos, tisztességtelen társaságnak - s ez a kép alakul ki rólunk, jó lenne, ha mások is olvasnának nem-magyar állami lapokat, hanem külföldi újságokat - nem fog senki pénzt, energiát, anyagot adni - csak előrefizetéssel vagy olyan feltételek mellett, hogy belerokkanunk.

A társadalom szétrohasztása - ami most már láthatóan az alapcél - viszont nagy léptekkel halad a megvalósulása felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2012.02.05 10:54

A fidesz menedzsment szakértelmének ékes bizonyítéka.
Kormány szinten dolgoznak a túlnyomó részben fideszes vezetésű városi és megyei önkormányzatok konszolidációján, amit szó nélkül néz végig a közvélemény, minden felelősségre vonás nélkül. Hódm. is megúszta volna dorgálás nélkül, erre ez az agyatlan janika minden figyelmet a balf@szságára írányít. Köszönjük 2/3, megérdemeljük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.02.05 10:52

@Drazsen
Igaza van!
Egy a baj, tucatnyi hasonló FIDESZ-es önkormányzat játszott így.
A lakosok még nem sejtenek semmit, mert halasztott a fizetés.
pld: ahol szüleim élnek, Komárom-Esztergom Megye is robbanás előtt áll.......
Esztergomhoz hasonlóan, sok város is el van adósodva és folyamatosan adósodik tovább.
A FIDESZ hozzáértés és tényleges javulása a dolgoknak ábránd. Orbán féle, idióta populista és a saját körnek kedvező (a kp. 100milliokkal rendelkezők) veszetül jól jártak, az ország és a kisember megszo..-ta.
Ez van. Most pedig, miután összeszarta magát Orbán mert tekertek a barna "ízéjén", bevitte az országot az eurózóna tagországok vállalta gödörbe, eurozóna tagság nélkül.
A forradalom a TOY-TOY fülkére változott, azaz amit oda pottyant az egyén, annak felel meg a forradalom terméke.
Orbán homlokán a ráncok a túlzottan kinyújtott nyelv miatt képződtek.

Ha,ha,ha.....................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.02.05 10:31

@Blama: "A veszteséget, a kutya mindenit, nehogy mán nekünk kölljön mögfizetni!

Jól nem lehet kijönni ebből. Ha Lázár elveszíti a meccset az ERSTE elle, akkor "csak" a hódmezővásárhelyi lakosok fognak fizetni.

Ha megnyeri és precedens értékű lesz más önkormányzatoknak is akkor mindnyájan fizetni fogunk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.02.05 09:30

"Az ÁSZ szerint a carry trade-ügyeletekből a városnak 2007-2008-ban 1,611 milliárd forint bevétele származott, de a pénzügyi válság az ezt követő két évben ezt a nyereséget elvitte."

Hol volt, kérdem itt is, a nagy vágy, hogy a nyereséget másokkal is megosszák?

Amikor elvitte a nyereséget a válság és a hozzá nem értés együttese, akkor féniks madárként feltámadt az igazságérzete az önkormányzatnak?

A veszteséget, a kutya mindenit, nehogy mán nekünk kölljön mögfizetni!

Ennyi?
Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html