Hódmezővásárhelyen tudomásom szerint nincs fertőzött, ezért nem lesz a kormány által elrendelt korlátozáson kívül további szigorításokat nem tartja indokoltnak - mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A polgármester úgy véli: Orbán Viktornak "most jött meg a kedve a járványhoz". Úgy fogalmazott: ha ő lenne a miniszterelnök helyében, ő is a polgármesterekre tolta volna a felelősséget a kijárási korlátozások esetleges szigorításért. Ugyanakkor úgy véli: a pártok támogatásának megfelezése lenullázza a 2022-es esélyeit.

Arra a kérdésre, hogy a veszélyhelyzetben milyen a térség országgyűlési képviselőjével, Lázár Jánossal az együttműködése, Márki-Zay Péter azt válaszolta: Lázárral pont úgy nem találkozik, mint eddig, de miután ő azt sürgette, hogy a magyar "oligarchák" is vegyék ki a részüket a védekezés költségeiből, szerinte Lázár János adakozókedve megjött, 3 millió forintot ajánlott föl egy alapítványnak.

Ami az önkormányzat pénzügyi helyzetét illeti, Márki-Zay Péter azt mondta: a gépjárműadó elvonása miatt Hódmezővásárhely 130 millió forintot veszít, parkolásból eddig évente 70 millió folyt be. Ezen felül van egy több 100 milliós kiesés a vírus miatt (strand, bölcsődei normatíva), ehhez jön a kormány szigorítása. Nem látványberuházások sorsa a kérdés, hanem az, hogy tudnak-e bért fizetni júliustól. Márki-Zay Péter attól tart, a bajba került önkormányzatokat szelektíven fogja a kormány kisegíteni.