Hoffmann: felesleges sztrájkolni

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint felesleges és értelmetlen "az iskolai munkát megzavaró" pedagógussztrájk, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg a március 18-ai héttel kezdődően. Szerinte az érdekvédelmi tömörülés nem "szakszervezethez méltón" viselkedik, hanem ellenzéki pártként, amikor kormánylemondást követel, ha nem teljesítik követeléseiket.
MTI, 2013. március 8. péntek, 19:36
Fotó: Napi.hu

A köznevelési államtitkár péntek esti sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a PDSZ sztrájkjogát, ugyanakkor arra számít, hogy a sztrájknak "nem lesz nagy foganatja a pedagógustársadalomban". Cáfolta a PDSZ által hangoztatottakat, miszerint a pedagógusoknak 32 órát az iskolában kellene tartózkodniuk, ugyanis a törvény csak arról szól, hogy ezt az időtartamot pedagógiai munkával kell eltölteniük, ami lehet akár színházlátogatás vagy kirándulás is. Mint mondta, az azonban joggal várható el, hogy a munka törvénykönyvében rögzített kötelező heti 40 órás munkaidő 80 százalékát pedagógiai munkával töltsék a tanárok.

Rámutatott, a PDSZ belátta, hogy a 20 százalékos béremelésre vonatkozó követelésük kevesebb, mint amennyit a kormányzat ígért a pedagógus-életpályamodellel, ezért ezt most nem követelik, s ugyancsak kihátráltak "két és fél hónap gondolkodás után" az iskolai fenntartóváltás visszafordításáról szóló követelésükből.

Hoffmann Rózsa valótlannak nevezte a PDSZ azon állítását, miszerint "minden lehetőséget megragadtak, hogy egyezségre jussanak" a kormányzattal. Ezzel szemben a valóság az, hogy a PDSZ elnöke szót sem kért a sztrájkbizottság és a kormányzat közötti utolsó tárgyaláson, amely több más pedagógus-szakszervezet bevonásával zajlott, és január 22-én megállapodáshoz vezetett, noha a PDSZ ezt nem írta alá - tette hozzá. Elmondta, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk, hogy kik vesznek részt a sztrájkban, hogy azután a munkát nem végző pedagógusok fizetéséből le tudják vonni a meg nem tartott órák munkabérét.

A pedagógushivatáshoz méltatlannak nevezte a PDSZ elnökének azt a kijelentését is, hogy "nem kell a gyerekekkel foglalkozni" a sztrájk alatt. Hangsúlyozta: azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, illetve "a gyerekeknek is joguk van a tanuláshoz".

Kérdésre elmondta: ha volna is a kormányzatban hajlandóság, hogy "egy ilyen ultimátumnak engedelmeskedjünk, ami természetesen nem járható út részünkre", akkor a többi szakszervezettel kötött megállapodást rúgnák fel. Kitért arra: a jelenlegi kormányzat mintegy 80 köznevelési jogszabályt alkotott "a generális változásért".

Véleménye szerint előállhat az a helyzet, hogy szeptember 1-jén még nem lesz meg a fedezete a béremelésnek, akkor viszont a jelenlegi finanszírozás folytatódik, és a túlórákat is kifizetik, tehát nem járnak rosszabbul a tanárok az eddigieknél. Mindemellett a kormányzat célja, hogy lényegesen jobb anyagi körülmények között legyenek a pedagógusok, a végső cél pedig az, hogy a gyermekek magasabb szintű oktatását a napi anyagi gondoktól mentes pedagógusok végezzék - tette hozzá.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: követelik, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, ehhez azonban szerinte módosítani kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát. Ezért követelik azt, hogy a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány úgy nyújtsa be javaslatát, hogy vegye ki a heti 32 óra kötelező iskolában való tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartaniuk, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógus-életpályamodellel együtt járó béremelésről szóló kormányzati ígéretek nem győzik meg őket, mert az ehhez szükséges 73 milliárd forint "még most sincs a költségvetésben", annak kifizetése "abszolút bizonytalan". Követelésük az is, hogy a kormány ennek teljesítésére vállaljon garanciát, s ha ezt nem teljesíti, távozzon a hatalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.03.09 18:12

@megalodon: " Európa van válságban beleértve Magyarországot mert pénznyomtatás (elinflálás) helyett megszorításokkal akarják megoldani a válságot... "
Teljesen egyetértek. Merkelék a megnövelt adókból beszedett pénzt, azután az EKB-én keresztül államkötvények vásárlására és bankmentő csomagokra költik. Majd miután kiderül, hogy ez nem vezet fogyasztás élénkítéshez, ismét megismétlik ezt az elhibázott pénzügyi kört. Hogy is gondolható az, hogy ami nem sikerül elsőre, majd másodszorra bejön. Totális inkopetencia az európai politikusok részéről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 18:12

@megalodon: @troll: a 2012 negyedik negyedévi gdp néháhy eu tagállamban , az előző negyedévhez képest (forrás eurostat) :

portugál: -1,8%
ciprus -1%
szlovénia: -1%
dánia: -0,9%
olasz -0,9%
magyar -0,8%
spanyol -0,8%
német -0,6 % (!!)
francia -0,3%
brit -0,3%
cseh -0,3 %
holland -0,2%
ausztria -0,1 %
bulgár -0,1%
ebből az olvasható ki, hogy itt elsősorban összeurópai problémáról van szó, az ellenzéki politikusok állításaival ellentétben a hazai hatások szerepe másodlagos....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 17:49

@ZalanIvan: ..ez megint nem a kérdésre adott válasz...,még egyszer olvasd el a kérdést!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 17:48

@megalodon: ...válság van az Eu-ban ,és Magyarország az Eu tagja nem Usa tag...,szűkül a német piac ,pedig odamenne a magyar export 50%-a ..stbstb..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 17:47

@rigolya: ..ja ,igaz ..erre nem gondoltam ...,milyen érdekes felvetés ...kidöglünk ,és aki marad az jobban él..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html