Hoffmann: tovább emelkednek a pedagógusbérek

Az illetményalapot biztosító mindenkori minimálbér emelkedése miatt a pedagógusok bére átlagosan 8-9 ezer forinttal emelkedik január elsejétől – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára hétfői, bicskei sajtótájékoztatóján
MTI, 2014. január 6. hétfő, 16:29
Fotó: Napi.hu

Hoffmann Rózsa közölte, hogy az év elejétől az eddigi 98 ezer forintról 101 500 forintra emelkedett a minimálbér összege, amely a közalkalmazotti bértábla illetményalapját is adja. Ez átlagosan 8-9 ezer forintos bérnövekményt jelent a pedagógusok számára. Az államtitkár példaként említette, hogy a változással egy egyetemi végzettségű, kezdő tanár fizetése 169 442 forintról 175 494 forintra nő. A pedagógusok az emelt bért februárban kapják meg először.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közalkalmazotti bértábla alapján minden pedagógusnak háromévenként automatikusan emelkedik a fizetése. Ez alapján - szintén január elsejétől - a tanárok egyharmada az automatikus béremelkedés miatt további, átlagosan 8-10 ezer forintos bérnövekménnyel számolhat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését követően több lépcsőben történik a béremelés: a tanárok első lépésként 2013. szeptember 1-jétől átlagosan mintegy 34 százalékos béremelést kaptak. A 160 ezer pedagógus átlagbére ezzel elérte az értelmiségi átlagbért - mondta Hoffmann.

Hangsúlyozta, hogy a tavalyi béremelés a jogszabályokba foglalt emelkedésnek csak a 60 százalékát jelentette. A fennmaradó 40 százalékot négy lépcsőben kapják meg a pedagógusok: 2014. szeptember 1-jétől kapják meg az újabb 10 százalékot, majd minden esztendőben további 10 százalék emelkedés következik. A teljes béremelkedés 2017. szeptember 1-jéig valósul meg - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az életpályamodell bevezetése és a béremelések hatására növekszik a pedagógusi hivatás iránti érdeklődés azok részéről, akik korábban a méltatlan fizetések miatt elhagyták a pályát. Megjegyezte, hogy a környező országokban pedagógus-bércsökkenések és -elbocsátások vannak, míg a magyar társadalom nagy sikere, hogy elbocsátások nem voltak és a jövedelmek is emelkedtek.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere köszönetet mondott a köznevelési rendszer átalakítása és a pedagógus-életpályamodell bevezetése miatt. Reményét fejezte ki, hogy a köznevelés megújítását célzó program következő lépéseként az oktatási intézmények épületeinek rekonstrukciójára is sor kerülhet.

Illés Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bicskei tankerületi igazgatója közölte, hogy tavaly január óta 13 intézmény tartozik hozzájuk. Az intézményekben 276 pedagógus dolgozik, bérük átlagosan 50 ezer forinttal emelkedett tavaly szeptemberben. Jelezte, hogy a bicskei tankerületben a szakos ellátottság "foghíjas volt", mára közel 100 százalékra emelkedett.

Bárányos József, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy - mint mondta - az intézményfenntartó központ működésének köszönhetően az intézményvezetők a vagyongazdálkodás és a személyi ügyek helyett végre a szakmával foglalkozhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.01.06 20:58

@jobbajobb: A béremelésről mindent elmond az a Banya által aláírt levél, ami a Klik-en keresztül felszólítja az igazgatókat, hogy jelentsék azok adatait akik " a nagyarányú béremelés ellenére kevesebbet keresnek".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.06 16:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html