Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Buda legcsúnyább épületének bontása augusztusban fejeződött be, a beruházás következő ütemében pedig a korábbi Ganz-csarnokot és az úgynevezett melegpörgető-épületet is lebontják.

A bontás eddig 970 millió forintba került, a kormány pedig a további munkálatokhoz és a megelőző vizsgálatok elvégzéséhez 950 millió forint forrást biztosított. A kormány még augusztus 27-én határozott a munkák folytatásáról - emlékeztet a lap. A Ganz-csarnok és a melegpörgető-épület lebontásával zavartalanná válik majd a terület átszellőzése, nagyobb zöldfelület kialakítására lesz lehetőség, Halmai Zoltán szerint pedig így a mélygarázs elhelyezése is költséghatékony lehet.

Tavaly márciusban jelentették be a beruházást, melynek legfontosabb eleme a Bel-Buda levegőjének felfrissülését biztosító szélcsatorna útját álló Margit körúti épület lebontása. A bontás idén márciusban indult, a munkálatokat azonban májusban le kellett állítani, miután a kivitelező egy vasbeton tartóelem kritikus repedése miatt összedöntötte az egyik épületrészt. A munka júniusban új szakértői csoport bevonásával, valamint a kiviteli tervek felülvizsgálásával folytatódott. A bontása befejezése óta a terület - ideiglenes jelleggel - a Mammut bevásárlóközpont felszíni parkolójaként funkcionál.

A terület hasznosítására ötletpályázatot írtak ki, mely idén februárban zárult. A két kategóriában érkezett 230 pályamű közül 23-at díjaztak. Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője a díjátadón úgy fogalmazott: "a legjobb pályázatokból összeállított lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázat kiírásakor".

Eredetileg nyárra ígérték a végső kialakítást meghatározó tervpályázat kiírását, a váratlan összedőlés és pénzhiány miatt azonban ez egyelőre nem történt meg. A teljes beruházás "fokozott biztonsági intézkedést igénylő" beszerzésnek minősül, azaz - a Miniszterelnökségnek hamarosan helyet adó Karmelita udvar átalakításához hasonlóan - az Alkotmányvédelmi Hivatal jegyzékében szereplő tervezőirodák közül meghívásos alapon választják ki a zártkörű pályázat résztvevőit.