Hogy lesz ebből felzárkózás? Itt az első GDP-komment

A Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint meglepő volt, hogy nettó export az elvárhatónál jóval kevésbé járult hozzá a növekedéshez.
NAPI Online, 2007. december 7. péntek, 10:53
Fotó:

A GDP szerkezete nem okoz különösebb meglepetést, a növekedést az ipari termelés növekedése és a nettó export okozta - értékelte a mindössze 0,9 százalékos bővülést jelző harmadik negyedéves adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: meglepő, hogy a nettó export - a kifejezetten látványos külkereskedelmi egyenlegjavulás ellenére - messze nem járul hozzá a növekedéshez olyan mértékben, ami elvárható lenne. A jelenség magyarázata elsősorban az lehet, hogy a látványos külkereskedelmi pozíciójavulást főleg az EU intervenciós készletek kiviteléhez kapcsolódó egyszeri gabonakivitel járul hozzá, amely azonban nem növeli a GDP-t, mivel az értékesítés készletről történik.

Suppan várakozásai szerint a negyedik negyedévben bázishatások miatt kissé élénkülést mutathat a növekedés, amely a Takarékbank prognózisa szerint továbbra is elmarad a 2 százaléktól, így a teljes éves növekedés 1,6 százalék lehet. Jövőre az első negyedévben még gyenge növekedést vár a Takarékbank elemzője - az idei első negyedév magas bázisa miatt - , azt követően pedig fokozatos, de lassú gyorsulásra van kilátás, így jövőre 2,6 lehet a GDP-növekedés tempója.

Középtávon azonban korlátozhatja a növekedési kilátásokat a gyengülő külső konjunktúra és a hazai gazdaság magas adóelévonás és kamatok miatti gyenge versenyképessége, így a potenciális növekedés 3-3,5 százalék között lehet, ami elégtelen a gyors felzárkózáshoz és a tömeges munkahelyteremtéshez - hangsúlyozta Suppan. A monetáris politika azonban a korlátozott mozgástere miatt nem tud hozzájárulni a növekedési kilátások javításához - tette hozzá az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK