Hogyan juthat ki Magyarország a gödörből?

Az MKIK elnöke szerint a legfontosabb a bizalom helyreállítása.
NAPI Online, 2008. május 22. csütörtök, 18:03
Fotó:

Magyarországnak nincs olyan gazdaságstratégiája, amelyet a társadalom és a pártok közösen elfogadnának és amely kijelöli a haladás irányát - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön, a zalaegerszegi küldöttgyűlésen, az MTI tudósítása szerint.

Hozzátette, hogy erős a politikai szembenállás, gyakorlatilag kettős hatalom alakult ki: az önkormányzatok szintjén többnyire jobboldalai, a kormányzat szintjén baloldali. "Mindkét fél abban érdekelt, hogy az ellenfelét gyengítse, ezért az uniós pénzek, a fejlesztési döntések és a gazdaságot befolyásoló kérdések esetében gyakran háttérbe szorul a szakmaiság és az ország valós érdeke."

Parragh László kifejtette, hogy alacsony a gazdasági növekedés és a beruházási hajlandóság, nem látszanak azok az erőforrások, amik beindítanák a gazdasági növekedést. A tervezettnél alacsonyabb az infláció, magas a munkanélküliség, miközben a foglalkoztatottság szintje alacsony.

Szerinte mindezek arra vezethetők vissza, hogy a politika részéről az elmúlt években, 2000-től szavazatvásárlás zajlott. Különféle társadalmi csoportokat, különféle technikákkal - mint például a 13. nyugdíj, a minimálbér adómentessé tétele, segélyek, járadékok, 50 százalékos közalkalmazotti béremelés - próbáltak megvenni. Mindezek eredményeként az államháztartásban olyan mértékű hiányok keletkeztek, amit a konvergenciaprogrammal kellett egyensúlyba hozni, ami viszont "lehűtötte" a gazdaságot.

Kijelentette, hogy forrásátcsoportosítással egy erősebb gazdasági növekedési pályára lehet állni. Munkára ösztönzéssel át lehet csoportosítani a szociális juttatások egy részét, az uniós forrásokat pedig a gazdaság versenyképességének javítására, a beszállítói láncok erősítésére és tartós munkahelyteremtésre kellene fordítani. Magyarország 2004 és 2006 között az uniótól kapott források 20 százalékát fordította közvetlenül gazdaságfejlesztésre, a jelenlegi tervek szerint a 2007-2013 közötti időszakban ez mindössze csak 10 százalék lesz.

A fehérítésből származó jövedelmeket - a Pénzügyminisztérium adatai szerint 70 milliárd forintot - vissza kell fordítani a gazdaságba, ami a hitelességet tudna nyújtani a gazdaságpolitikának - véli Parragh.

A legfontosabb a bizalom helyreállítása, mert a makropálya adataiból - ha mélyen is - az derül ki, hogy az egyensúly irányába tartunk. A gazdaságban a várakozások egy idő után reálfolyamatokká változnak: piacot generál, ha elhiszi a lakosság, a vállalkozói társadalom, hogy érdemes befektetni, vásárolni, de mindez ma még hiányzik a magyar gazdaságból - tette hozzá az MKIK elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK