BUX
39138

Hogyan lehet kiszállni az egyetemes gázszolgáltatásból?

A februárban megalakult első nemzeti közműszolgáltatót is segíti a gáztörvény módosítási javaslata azzal, hogy meghatározza, miként lehet felhagyni az egyetemes szolgáltatással, majd a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal miként jelöli ki az új szolgáltatót - mondta Balla György, a Fidesz a törvényjavaslat előterjesztője a parlament gazdasági bizottságának ülésén.

MTI-Eco, 2015. március 16. hétfő, 12:58

A képviselő szerint az egyetemes szolgáltatásról való lemondás csak lehetőség, de semmiképpen nem kötelező. A gáztörvény eddig is kötelezővé tette ezeknek a szabályoknak a megalkotását, de az mindeddig elmaradt - tette hozzá Balla.

Egyetemes gázszolgáltatásnak a lakosság, valamint a limitált fogyasztású egyéb felhasználók kiszolgálása minősül. A részletszabályok meghatározzák az egyetemes szolgáltatásról való lemondás feltételeit, valamint azt is, hogy a szabályozó hivatal miként köteles kiválasztani a helyébe lépő legolcsóbb szolgáltatót.

A törvényjavaslatot a gazdasági bizottság, a kormánypárti tagok igenlő szavazatával tárgysorozatba vette.

A Lukács László György (Jobbik) képviselőnek a személyi jövedelemadó törvényre tett módosító javaslatát viszont egy tartózkodás mellett vette tárgysorozatba a bizottság. A törvényjavaslat lényege, hogy az ügyvédi irodák tagjai is kaphassanak béren kívüli juttatást. Az előterjesztő képviselő elmondta, eddig joghézag volt a törvényben. Úgy vélte, hogy a tárgyalás során tett módosító javaslattal ezt a lehetőséget ki lehet terjeszteni a közjegyzőkre és a végrehajtókra is.

Több szocialista képviselő nyújtotta be az Összefogás a fűtött otthonokért alapról szóló törvényjavaslatot, amelyet négy ellenzéki igen, és tíz kormánypárti tartózkodás mellett nem vett tárgysorozatba a bizottság. Korózs Lajos, az egyik előterjesztő elmondta, javaslatuk lényege az, hogy az állami közműszolgáltatók az adózott nyereségük felét - kötelezően - az alapba helyeznék, amelyből a közüzemi díjjal elmaradt családokat támogatnák.