Hogyan lehet tömeges autócsere Magyarországon?

Tömeges autócserére lehet szükség néhány éven belül Magyarországon, több mint hárommillió elöregedett autó rója a magyar utakat – derül ki az Ernst & Young autóipari jelentéséből.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 12:20
Fotó:

Szükség van a magyar autópark fiatalítására, az azonban nem dőlt még el, hogy a magyar fogyasztók inkább új autókat vásárolnak majd, vagy némileg
fiatalabb használt nyugati járművek mellett döntenek. Ebben a folyamatban a kormányzati döntéseknek is nagy szerepük lesz.

A jelentésből az is kiderül, hogy a magyarországi autópark átlagos életkora meghaladja a tizenegy évet, ez azonban még mindig kedvezőbb a régió többi államában tapasztaltaknál. Szlovákiában 13, Csehországban és Lengyelországban 14 év az átlag. A tanulmány arra is kitér, Romániában nagyon rossz a helyzet - túl nagy a károsanyag-kibocsátása az autóknak.

Az autóellátottságot tekintve hazánk a régiós rangsor második felében helyezkedik el, ezer főre átlagosan 360 jármű jut itthon. Ezzel Magyarország megelőzi Szlovákiát és Romániát, elmarad azonban a cseh és a lengyel átlagtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK