BUX
37350

Hogyan pörgessük fel a magyar exportot? - Itt vannak a tippek!

A magyar külgazdasági nyitás során érdemes Európában is gondolkodni - derült ki a HBLF kerekasztalán.

Domokos László, 2015. március 20. péntek, 15:02

A magyarok nem szeretik a halat, a norvég olajhoz és a gázhoz pedig nincs ellátó-infrastruktúra - magyarázta a nem túl izmos magyar-norvég gazdasági kapcsolatokat Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet. Norvégia 45 országban működtet kereskedőházakat, amelyek a nagykövetségektől függetlenül működnek és a fő feladatuk az export segítése. A nagykövet nagy lehetőségeket lát a Norvégiába irányuló magyar agrárexportban. Emellett nagyon jó a híre a magyar orvosi oktatásnak, nagyon sok norvég tanul ugyanis itt, de évente 30 ezer norvég fogturista is felkeresi Magyarországot.

A magyarhoz hasonlóan működik a francia külgazdasági struktúra - mondta Roland Galharague budapesti francia nagykövet. A két ország között hagyományosan erősek a befektetői kapcsolatok - eddig már mintegy 10 milliárd eurót fektettek be a francia cégek a magyar gazdaságban - míg például a jóval nagyobb piacot jelentő Oroszországba 18 milliárd euró francia tőke ment csupán.

Ezzel szemben gyakorlatilag eddig nem érkezett magyar tőke a francia gazdaságba - néhány startup-céget kivéve. A fő magyar importőrök közé tartozik a Wizzair, amely rendszeresen Airbusokat vesz - mondta a nagykövet. Véleménye szerint a jó gazdasági kapcsolatok alapfeltétele hosszú távon a jó politikai kapcsolat a két ország között.

Magyarország és Nagy-Britannia között jelenleg nem elég erősek a gazdasági kapcsolatok. Ennek részben történelmi okai vannak - állapította meg Jonathan Knott budapesti brit nagykövet. London több olyan ágazatokat azonosított, ahol kedvező lehetőségeket lát a kapcsolatokat erősítésében, ezek közé többek közt a feldolgozóipar, az energetika, az élettudományok, valamint a pénzügyi szolgáltatások tartoznak.

A külkereskedelem diverzifikálása okos dolog, de ehhez nem feltétlenül kellene nagyon messzire menni, érdemes volna például Nyugat-Európában erősíteni - javasolta Knott.

A magyar külgazdaság-politikában használt keleti vagy déli nyitás kifejezés nem megfelelő, inkább arról van szó, hogy a feltörekvő piacok fel nyitunk, ahol évente emberek tízmillió lépnek be a globális középosztály tagjai közé - mondta Cséfalvay Zoltán, Magyarország állandó OECD-nagykövete.

Nem kell attól félni, ha egy magyar cég növekszik és idővel - akár Londonba - külföldre viszi központját, mivel a magyar kapcsolatok akkor is megmaradnak - hívta fel a figyelmet Cséfalvay.