Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus arról érdeklődött a HM-től, hogy milyen összetételű a tartalékosállomány, és hányan jelentkeztek oda. Vargha Tamás parlamenti államtitkár azonban azt válaszolta, hogy a 2011-es honvédségi törvény értelmében a honvédség felépítésére és személyi állományára vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig, honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak - olvasható a lapban.

A válasz azért érdekes, mert Simicskó István honvédelmi miniszter 2016 januárjában és februárjában még tételesen - rendfokozatra, életkorra, létszámra lebontva - közölte az önkéntes műveleti tartalékos katonákra vonatkozó adatokat. Akkor 3791 fő szolgált tartalékosként, míg 3109-en (az állomány 82 százaléka) egykori szolgálati nyugdíjas volt. Közülük több mint kétezren 50 évnél idősebbek.

Kevesen jelentkeznek

A napilap azt is megemlíti, hogy 2015 szeptemberében 436 érdeklődőből mindössze 9 emberrel kötöttek tartalékosszerződést abból a 66-ból, akik részt vettek az alkalmassági vizsgálatokon.

Simicskó idén januárban arról beszélt a Figyelőnek, hogy a tartalékos állomány közel 5500 főből áll, s szerinte ezt 20 ezresre kellene fejleszteni 2026-ig.

Új egységeket terveztek

Orbán Viktor miniszterelnök és Simicskó István tavaly ősszel hirdették meg a területvédelmi egységek létrehozását. A tervek szerint mind a 197 járásba helyeznek egy századot, így több ezer új tartalékost képeznének ki. A területvédelmi tartalékosi rendszer már 2017 januárjától elindult volna. Ez a már létező önkéntes műveleti (az állomány megtarthatja civil munkahelyét) és védelmi (az állomány alkalmazottként honvédségi objektumok őrzését látja el) tartalékos rendszer mellett működne.

Hivatásos katonából is több kellene

Nincs szükség a területvédelmi egységek létrehozására - mondta Demeter Márta a Magyar Nemzetnek, szerinte területi alapon enélkül is meg lehetne szervezni az önkénteseket. A képviselő szerint azért váltak hirtelen titkossá a tartalékosok adatai, mert kínos lenne, ha kiderülne: semmi sem változott másfél év alatt, és továbbra is nagyon kevesen akarnak tartalékos honvédek lenni. Eközben a professzionális haderő nyolcezer fős létszámhiánnyal küzd, amit előbb fel kellene tölteni.

A Honvédelmi Sportszövetség "szállítja" majd az önkénteseket?

A HM szakmai irányításával tavaly februárban hozták létre a Honvédelmi Sportszövetséget (HS) , amely "ernyőszervezetként kívánja összefogni a honvédelmi nevelés valamennyi ágát képviselő szabadidő- és sporttevékenységeket". A HS-nek nem kevesebb a feladata, mint hogy "elősegítse az önkéntes tartalékos rendszer új alapokra helyezését a szabadidősportokon keresztül".A HS keretén belül lesz elsősegély-, tereptan-, gépjárművezető-tanfolyam, de küzdősportokat, lövészetet és vívást is gyakorolhat a tagság - írta tavaly februárban az MTI.

A képen önkéntes műveleti tartalékos katonák kiképzése látható a Magyar Honvédség püspökszilágyi kiképzőbázisán és lőterén. Forrás: MTI Fotó/Marjai János