Hol a legkönnyebb állás találni? - itt a lista

Kevesebb elbocsátás várható a magyar munkaerőpiacon az idei utolsó negyedévben, de a cégek felvételi kedve továbbra is lanyha - állapította meg a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felmérésében.
MTI-Eco, 2012. szeptember 11. kedd, 12:06
Fotó: Napi.hu

Immár a harmadik egymást követő negyedévben javulnak a munkaerő-piaci kilátások. A felmérésből kiderül, hogy a magyar munkáltatók foglalkoztatási szándéka vegyes képet mutat: 7 százalékuk a személyzeti állomány növekedésére számít, 7 százalékuk ugyanakkor elbocsátást tervez, míg 82 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

Az előző negyedévhez viszonyítva jelentősen, 6 százalékponttal csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, amelyek elbocsátást terveznek, ugyanakkor a munkaerő-felvételi kedv nem javult. Az elbocsátást és felvételt tervezők különbségéből számított, 2012 utolsó negyedévére vonatkozó Manpower Munkerő-piaci Mutató 0 százalékon áll, vagyis ugyanannyi munkaadó tervez elbocsátást, mint amennyi munkaerő felvételt. Az előző negyedévhez képest a mutató 2 százalékponttal javult, az egy évvel korábban mérthez képest viszont 1 százalékponttal csökkent. Ezzel együtt az idén ez az első olyan felmérés, amikor a munkáltatók várakozásai nem a negatív tartományban vannak - olvasható a közleményben.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: a megkérdezettek többsége egyelőre nem számol azzal, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv jelentősen bővítené a munkahelyek számát. Ugyanakkor - tette hozzá - a jelenlegi gazdasági körülmények között fontos eredmény az is, hogy további elbocsátásokat már nem terveznek.

A gyártás és az Észak-Alföld vezet

A kilenc ipari szektor közül négyben a munkaadók várakozásai pozitívak a következő három hónapra. A legnagyobb, 4 százalékos növekedés a gyártás területén várható, ezt a szállítmányozás és raktározás követi 2 százalékkal. Ugyanakkor a munkahelyek számának további csökkenésére számítanak a cégek az építőiparban, és a mezőgazdaságban.

Kedvező jel, hogy az index értéke megduplázódott a gyártás területén az előző negyedévhez képest. A növekvő foglalkoztatási igény elsősorban az autógyártásnak, és az autóipari beszállítóknak köszönhető - hangsúlyozta Kiss Judit.

Az előző negyedévhez viszonyítva a vizsgált kilenc szektorból ötben javultak a kilátások. A legjelentősebb, 18 százalékpontos növekedést az építőiparban jelezték, a kilátások azonban még így is negatívak, immár a hatodik egymást követő negyedévben. A foglalkoztatási szándék 4 százalékponttal erősödött a közüzemi, valamint a köz- és szociális szolgáltatások területén. Gyengülést három szektorból jelentettek: a nagy- és kiskereskedelemben 5 százalékponttal, míg a mezőgazdaságban és a szállítmányozás, raktározás területén 4 százalékponttal csökkent a mutató értéke.

Az eredmények szerint Magyarországon nyolc régió közül négyben a munkáltatók pozitív munkaerő-piaci várakozásokat jeleztek a negyedik negyedévre. A legerősebb, plusz 4 százalékos mutatót az Észak-Alföldön mérték, és 2 százalékos növekedést várnak Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön. Négy régióban létszámcsökkenésre lehet számítani, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon egyaránt mínusz 3 százalékon áll a mutató. Az előző negyedévhez képest 6 régióban javultak kilátások; a dél-alföldi munkáltatók jelezték a legjelentősebb, 11 százalékpontos növekedést.

Az előző évhez viszonyítva a vizsgált régiók felében javultak a kilátások: a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön 4-4 százalékponttal. A legnagyobb mértékben - 8 százalékponttal - Budapesten esett vissza mutató, míg a Dél-Alföldi munkaadók 5 százalékpontos csökkenéssel számolnak - derül ki a felmérésből.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK