Elemzők azzal számoltak, hogy második negyedév végén 81,1 százalékon álló mutató 80 százalék közelébe csökkenhetett szeptember végére az IMF-hitel visszafizetése miatt. Az adat megjelenését követően erősödött a forint.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százalékát érte el - áll a jegybank közleményében.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2013 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,4 százaléka (-683 milliárd forint) volt. 2013 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,8 százalékát tette ki (-137 milliárd forintot). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 harmadik negyedévének végén a GDP 79,7 százaléka volt (23 088 milliárd forint).

Az adósságot a harmadik negyedévben a nettó hiteltörlesztés 284 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 123 milliárd forinttal növelte. Az államháztartás nettó tartozása (18 022 milliárd forint) a GDP 62,2 százalékát tette ki 2013 harmadik negyedévének végén.

A központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 262 milliárd forint volt 2013 harmadik negyedévében. A szektor pénzügyi eszközei közül nagymértékben csökkent a jegybanknál elhelyezett betétállomány, miközben növekedtek a vállalatokkal szembeni adókövetelések. A kötelezettségek közül hiteltörlesztés következtében jelentősen csökkent a külföldről felvett hitelek állománya, ezzel párhuzamosan nagyobb mértékű állampapír-kibocsátás is történt - költe az MNB.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 69 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően növekedtek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik terén pedig a vállalatokkal szembeni adótartozások mutattak emelkedést.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 56 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámla betétek növekedtek, miközben a háztartásokkal szembeni adójellegű követeléseik csökkentek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2013 harmadik negyedévével záruló négy negyedévben a GDP 5,2 százaléka (1506 milliárd forint) volt. 2013 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (231 milliárd forint) a negyedéves GDP 3,1 százalékát tette ki az MNB szerint.

Az idei év harmadik negyedévében folytatódott a háztartások pénzügyi eszközein belüli átrendeződés. Az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások a készpénz, a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állományát növelték számottevően, miközben tranzakcióból eredően a betétek jelentős mértékben csökkentek.

A kötelezettségeken belül a nettó ingatlanhitel-felvétel a harmadik negyedévben tovább csökkent, mind a forint-, mind a devizaalapú hitelek esetében. A fogyasztási hiteleknél a forintalapú nettó hitelfelvétel emelkedett, mely növekedést azonban ellensúlyozta a devizahitelek nagyobb mértékű csökkenése.