Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A napokban az Academic Ranking of World Universities (ARWU) toplistájára került fel több magyar egyetem is. A kormány célja az, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek - ehhez pedig elengedhetetlen a világszinten is versenyképes felsőoktatás" - jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségimédia-oldalán, és egyben gratulált az intézményeknek az elismeréshez.

Az említett listán a ShanghaiRanking Consultancy által összeállított ARWU listát tartják a három legfontosabb egyetemi rangsor egyikének, az oktatók és kutatók számára pedig talán a legfontosabb, hiszen különös hangsúlyt fektet a kutatásra. A tudományterületek szerinti rangsort átlátható módszerekkel és harmadik felektől származó adatokra támaszkodva állítják össze, a rangsorolásnál felhasznált szempont pedig a kutatások minősége, a nemzetközi együttműködések kiterjedtsége, a kiemelkedő kutatások száma, és a legmagasabb szintű tudományos elismerések. A rangsor készítésekor a tudományos díjakat is figyelembe veszik. A természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, orvostudományok, és társadalomtudományok összesen 54 területét és több mint 4000 egyetemet vizsgáltak az idei tudományterületek szerinti ranglista összeállításakor, amelyek közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a világ 500 legjobbja közé.

Az ITM miniszterhelyettesének üzenetében - a tárca közleménye szerint - kiemeli, hogy a kormány célja "a kor kihívásainak, a gazdaság és a társadalom elvárásainak megfelelő, folyamatosan fejlődő és a világszínvonal felé törekvő felsőoktatási rendszer fejlesztése". Ennek a törekvésnek az eredménye, hogy újabb nemzetközi listán értek el magyar egyetemek előkelő helyezést. Az ARWU 2003 óta megjelenő listájára 2020-ban a magyar egyetemek közül reáltudományok területén többen is felkerültek.

Kik szerepelnek a listán és hol?

A ShanghaiRankig 2020-as listáján a magyar egyetemek közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Semmelweis Egyetem (SOTE), a Pécsi Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a Magyarországról elüldözött Közép-európai Egyetem (CEU) szerepel. A tavalyi listán még csak 6 egyetem szerepelt, a BME, az ELTE, a DE, az SZTE, a SOTE és a CEU.

Az ELTE matematika területén a 401-500., fizikatudományban a 151-200., biológia területén a 301-400., ökológia és meteorológia területén pedig - megőrizve a tavalyi helyét - 301-400., míg pszichológia terén szintén a 301-400. legjobb egyetem között van a világon.

A BME matematika tudományággal került fel a 401-500., és gépészmérnöki területen a 201-300. helyezettek közé az idei ranglistán. Utóbbival az egyetem a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában.

A Debreceni Egyetem fizikával került be a 301-400. legjobb egyetem közé.

A Szegedi Tudományegyetem fizika (401-500.) és klinikai orvostudománnyal került fel szintén a 401-500. helyezést elért egyetemek közé.

A SOTE biológia terén a 301-400., humánbiológia terén a 401-500., klinikai orvostudományban 201-300., orvostechnológiában a 201-300., gyógyszerészeti területen pedig a 401-500. helyen áll.

A Pécsi Egyetem a klinikai orvostudományban és az egészségügy területén szerepel a 401-500. helyezettek között.

A Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem állatorvostudománnyal szerepel a világ 201-300. helyezettek között.

A Corvinus Egyetem gazdaságtudományi területen a 401-500., míg politikatudományban a 301-400. helyen szerepel.

És az elűzött CEU hogy szerepelt?

A CEU négy tudományterületen került fel a ShanghaiRanking idei ranglistájára, ezek közül közgazdaságtudomány, politikatudomány és közigazgatás területén a 101-150. közötti mezőnyben található, míg pszichológiából a legjobb 201-300. legjobb egyeteme között szerepel a világon. Az egyetem közleményében megjegyzi, hogy a fenti négy tudományterületen a CEU teljesített a legjobban Magyarországon, míg közgazdaságtudomány területén Magyarországon és Ausztriában számít a legjobbnak, a közép- és kelet-európai régióban pedig megosztott első helyet kapott.