Hol fialtatjuk a pénzünket?

A kamatadó tavalyi bevezetése alaposan átalakította a lakossági megtakarítások szerkezetét. Az idén (amikor az állomány egy évre lekötött része kifutott) már közel sem következett be ekkora változás. Az eszközosztályok között most csak minimális átrendeződés volt, folytatódik a befektetési alapok részesedésének lassú, de folyamatos emelkedése - mondta el Lukácsi Zoltán, a CIB lakossági marketing főosztályának vezetője.
NAPI Online, 2007. október 31. szerda, 07:44
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Hozzátette: a lekötött betéteken belül jelentősebb volt a lejáratok közötti mozgás. A várakozásaiknak megfelelően csökkent az éves és éven túli lejáratok súlya, de ezt sikerült a hat hónapos betéteikben megtartani, és nem vándorolt rövid, 2-3 hónapos betétekbe. Úgy tűnik - hangsúlyozta Lukácsi -, hogy ezeket a kamatadót megjárt ügyfeleket sikerült rászoktatni a távlatosabb gondolkodásra és megszerettetni velük a hosszabb futamidejű lekötéseket. Hasonló folyamatról számolt be a Raiffeisen lakossági üzletágának vezetője, Molnár Tünde. A nyáron forduló betéti állomány jelentős részét itt is 6 hónapos (Kamatemelő) betétben helyezték el ügyfeleik.

A K&H Banknál az előzőekkel ellentétben az idén az állomány döntő többsége a 90 napnál rövidebb futamidőt gyarapította. A Budapest Banknál (BB) jelenleg szintén a rövidebb futamidők kedveltebbek. Sztanó Imre lakossági üzletágvezető elmondta, hogy az Erste Banknál tavaly augusztus végén a 12 havi betétek aránya 12 százalék volt, ez az arány mára már 5 százalék alá csökkent. Az ügyfelek nagy része a három hónapos futamidejű betéteket választotta a hosszabb futamidő helyett, elsősorban annak köszönhetően, hogy az Erste Banknak 3 havi akciós betéti ajánlatai vannak, voltak.

Habár a 2007. augusztusi betéti kampány időszaka alatt a bankrendszer összesített betétállománya nagyobb mértékben növekedett, mint a takarékszövetkezeteké, a két legfontosabb - lakossági és vállalkozói - betétek az integráció betétállományán belül dinamikusabban bővült, mint a bankrendszeré - hívta fel a figyelmet a Takarékbank termékmenedzsere, Péter Tamás.

Az UniCreditnél jelentős változást nem tapasztaltak az idei év során a megtakarítási állomány összetételében. Ügyfeleik jelentős része preferálja a befektetési alapokat, és az ebben elhelyezett állomány dinamikusan emelkedik. Ügyfeleik - a piaci átlagot jelentősen meghaladó mértékben - megtakarításaik több mint harmadát tartják befektetési alapokban. A legnagyobb magyar bankban - az első fél év tendenciáitól eltérően - 2007 augusztusában erősödött a háztartások betételhelyezési aktivitása. Az OTP Bank harmadik negyedévtől indított intenzív megtakarításösztönző programja részeként - tudtuk meg - a hagyományos és újszerű pénzügyi instrumentumokban augusztus végéig több mint 250 milliárd forintot helyeztek el a befektetők. A bank megtakarítási állományának összetételében ugyanakkor nem történt lényeges változás.

HOZZÁSZÓLÁSOK