A fővárosi egészségügyi ellátás átszervezéséről tegnap tájékoztatta az egészségügyi államtitkárság a kórházak főigazgatóit. A megbeszélésen a Medicalonline információi szerint a budaörsi virágpiacot nevezték meg az új dél-budai szuperkórház helyszínének. Kormánydöntés szerint ugyanis a Déli-pályaudvart 2022-ig fel kell számolni, így bővíteni kell a Kelenföldi pályaudvart, ezért az M1-M7 autópálya bevezető szakasza mellett, a budaörsi virágpiac helyén épülhet fel a dél-budai betegek ellátását biztosító centrum. A negyedik, az észak- és közép-budai lakosság ellátására épülő centrum végső helyét az M0 körgyűrű megépítése határozza majd meg - írta a lap.

Minisztériumi források azonban ezt később úgy pontosították a lapnak, bár a budaörsi virágpiac valóban szerepelt egy korábbi kormány-előterjesztésben, azonban azt akkor elvetették.

A szerdai főigazgatói egyeztetésen a fővárosi kórházak közül egyedül a Semmelweis Egyetemet (SE) nem képviselte senki, amit a lap annak tükrében tart érdekes fejleménynek, hogy kormányhatározat gyakorlatilag arra kényszeríti a SE-t, hogy az államnak adja át a Kútvölgyi Klinikai Tömböt.

Az egyetemet a Korányi-projekt miatt is érinti az átalakítás. Az Új Klinikai Tömbnek (Korányi-projekt), bár korábban főszerepet szántak, valamint a Szív- és Érgyógyászati Klinikának is, a kabinet által jóváhagyott változatban a Korányi-projekt társkórházként sem szerepel, független intézményként került a tervezetbe. Ráadásul az egyetemnek magának kell "megtöltenie" az új tömbben azt az emeletet is, ahová első körben a volt Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) költözött volna, később a Merényi traumatológiai kapacitásit sorolták volna át ide.

A 2017-es büdzsében egyelőre még nem szerepel a fővárosi ellátás átalakítására szánt 40 milliárd forint, erről hamarosan kormányhatározat születik. Ebből az összegből az érintett kórházak megmaradó részeit újítják fel, nem új centrumokat építenek.

További részletek a portálon.