Hol marad a napsütés?

Ilyen idő várható kedd estig - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Domokos László, 2017. május 1. hétfő, 16:30
Fotó: Pixabay

A friss prognózis szerint hétfőn a Dunától keletre nagyrészt felhős idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon is lehetnek erősen felhős területek, estig azonban számottevő csapadék nem lesz.

Éjszaka az ország középső (a Balaton és a Tisza közötti) széles sávjában erősen felhős idő várható záporokkal, egy-egy intenzív zápor, illetve zivatar is kialakulhat.

Kedden a Dunántúlon valószínű a több napsütés, másutt főként a nap első felében gyakran lesz erősen felhős az ég, és záporokra, egy-egy zivatarra is számítani kell. Hétfőn a keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödhet. Kedden szélerősödés csak zivatar környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között várható.

Ilyen az időjárási helyzet Európában

Európa keleti felén az észak-dél irányban húzódó front előtt még meleg levegő áramlik; Kelet-Ukrajnában, Oroszország déli területein nyáriasan meleg az idő, 25, 26 fokig is felmelegszik a levegő. Ugyanakkor a kontinens legnagyobb részén hűvös idővel köszöntött be a május, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is több fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól.

A front mögött csupán 5 és 10 fok között alakul a délutáni órák hőmérséklete, a Skandináv-félsziget északi felén pedig több helyen még az 5 fokot sem éri el. A Pireneusi-félsziget északi területein is többfelé 15 fok alatt marad a csúcsérték, 25 fok fölötti maximum az Égei-tenger térségében van.

Északnyugat-Európa felett ciklon örvénylik. Hatására a Brit-szigeteken, Franciaország, Németország nagy részén, az Alpok felett nem csak kissé hűvös, de változékony is az idő. A Kárpát-medence kedd estig egyre inkább a nyugatról benyúló ciklonális mező befolyása alá kerül, amelynek, illetve egy közelünkben örvénylő magassági hidegcseppnek köszönhetően labilizálódik felettünk a légkör - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK