Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Francois Hollande francia államfő szombaton felszólította Európát: adjon határozott választ Donald Trump amerikai elnök megnyilatkozásaira, amelyekben hangosan örvendezett Nagy-Britannia kiválásának az Európai Unióból."Úgy gondolom, határozottan kell neki válaszolnunk" - jelentette ki a francia elnök a hét dél-európai uniós tagállam csúcstalálkozójának szünetében, néhány órával amerikai kollégájával folytatandó első telefonbeszélgetése előtt.

"Úgy vélem, amikor az amerikai elnök nyilatkozataiban Európáról beszél, és jelzi, hogy a Brexit más országok számára is minta lehet, válaszolnunk kell neki" - jelentette ki Hollande. "Amikor az Egyesült Államok elnöke az éghajlat kapcsán (a klímaváltozás elleni) megállapodás hasznát vonja kétségbe, válaszolnunk kell neki"- tette hozzá. Hollande bírálta a gazdaságok destabilizálásával fenyegető protekcionista intézkedéseket, és azt is, hogy Trump elutasítja a menekültek befogadását. Donald Trump pénteken Theresa May brit kormányfővel találkozva a Brexit iránti lelkesedését hangoztatta, és üdvözölte a Washington és London közötti "különleges kapcsolatot".

A hét ország lisszaboni csúcstalálkozójának napirendjén hivatalosan nem volt szó a washingtoni radikális változásról, sem a hollandiai, franciaországi és németországi választási esélyekről, de kétségkívül rányomták bélyegüket a tanácskozásra. Trump beiktatása óta Európa "egyedül van" - figyelmeztetett Jeroen Dijsselbloem, az euroövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport vezetője, holland pénzügyminiszter. A szeptemberi athéni első találkozóhoz hasonlóan a hét ország vezetői a költségvetési szigor enyhítéséről és a menekültek befogadása terhének elosztásáról tanácskoztak. A Földközi-tengeri uniós tagországok csúcstalálkozóján - amelyen Görögország, Málta és Ciprus is részt vesz, várhatóan zárónyilatkozatot fogadnak el, amelyben "erős és egységes" Európai Uniót sürgetnek, és a kontinens gazdaságának fellendítését szorgalmazzák.