Hollywoodi névvel erősíthet Matolcsy tárcája

Valószínűleg Andy Vajna producer felügyeli majd a magyar filmgyártás állami finanszírozását a Nemzetgazdasági Minisztériumban betöltendő tisztségében - jelentette szerdán a Variety című amerikai médiaipari hírmagazin internetes kiadása.
NAPI, 2010. november 11. csütörtök, 08:36
Fotó:

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök jobbközép kormánya elkötelezte magát amellett, hogy a GDP-hez viszonyítva három százalék alatt tartja jövőre az állami költségvetés hiányát, ehhez elengedhetetlen a kiadások visszafogása. A költségvetési reform egyik fő célpontja a Magyar Mozgókép Közalapítvány, amely a hazai filmek állami támogatásáról dönt már az 1990-es évek óta - írja a magazin.

"Azáltal, hogy miniszteri irányítás alatt egy hollywoodi producert bíznak meg a pénzek elosztásával, megváltozhat a támogatott filmek köre, és egyebek között ettől fél több rendező" - mondta a nyilatkozó.

Médiajelentések szerint az MMK éves költségvetését 15 millió dollárról a harmadára csökkentené a magyar kormány - számolt be az MTI. Ugyanakkor 10 millió dollárt osztana szét egy új pénzalap, amely valószínűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozna, ezenkívül 4 millió dollárt a filmkészítőknek fejlesztési támogatást nyújtó Nemzeti Kulturális Alap. Ezek a tervek morgolódást váltottak ki a magyar filmesek körében - teszi hozzá a Variety.

"Egy idén elvégzett könyvszakértői vizsgálat során megállapították, hogy az MMK-nak 35 millió dolláros adóssága van, ezért költségvetési keretét egy időre befagyasztották" - mondta a magazinnak egy meg nem nevezett magyar filmes. "A korrupció gyanúja nem merült fel (...), a pénzt magyar filmesek támogatására fordították, de az lehet, hogy az MMK ezután nem foglalkozhat egyébbel, mint adóssága megfizetésével" - tette hozzá az illető.

A Variety szerint a magyar filmgyártás politikai befolyásolásának új korszakát jelezheti az a döntés, hogy kormányzati ellenőrzés alatt hoznak létre egy új finanszírozási struktúrát, amely elütne az állami finanszírozású, de független közalapítvány jellegétől.

HOZZÁSZÓLÁSOK